Rotterdam,
05
augustus
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Totaaloplossing: elektrische auto’s laden op HollandseWind®

Samenvatting

‘Samen gaan we voor duurzaam’ is de missie van Eneco en de wijze waarop ze haar klanten wil bedienen. Dit geldt zeker voor het opladen van elektrische auto’s. Met een complete oplossing zorgt Eneco ervoor dat de elektrische auto’s worden geladen met Hollandse Windstroom. Alle verrekening gebeurt achter de schermen. “Wij willen onze klanten echt duurzaam ontzorgen”, stelt Dennis Klinker, manager elektrisch vervoer.

Al in 2009 nam Eneco de beslissing om innovatieve producten en diensten voor de e-mobilist te ontwikkelen, als aanvulling op haar bestaande duurzame portfolio. De verkoop van elektrische auto’s kwam aarzelend op gang. Pas in 2013 stegen de verkopen van elektrische auto’s flink, nu rijden er al ruim 35.000 rond in Nederland.

Duurzame oplossing

“Onze koers is permanent aan de marktontwikkelingen aangepast”, zegt Klinker. “We zijn geen fabrikant van laadpalen geworden, maar bieden via ons platform totaaloplossingen voor elektrisch vervoer (EV)-rijders en locaties aan. Dat gebeurt zowel thuis als op de werkplek. De slimme meter in die laadpalen zorgt voor inzicht in verbruik voor o.a. leasemaatschappijen en fleetowners. Bij de EV-rijder neemt het stroomverbruik thuis met circa 2.000 kWh per jaar toe. Deze kosten vergoeden wij aan de leaserijder en factureren we door aan zijn bedrijf. Deze kosten liggen zoals te verwachten ver beneden de kosten voor ’traditioneel’ brandstofverbruik. Zonder dat de klant er wat van merkt, zetten wij de voor het opladen benodigde elektriciteit om in HollandseWind, ons duurzame stroomproduct. Dat is energie uit Nederlandse windparken die Eneco in eigendom heeft of waarin we participeren. De klant krijgt dus de garantie dat het verbruik ook echt duurzaam is; en dat in de hele keten.”

Sterke partners

Sinds anderhalf jaar timmert Eneco aan de weg met ontzorgende laaddienstverlening voor de milieubewuste automobilist, met name in de zakelijke markt. Dat zijn dus leaserijders, eigenaren/gebruikers van bedrijfspanden en/of wagenparken maar ook privérijders. Daarvoor heeft het Rotterdamse bedrijf sterke partners gezocht, onder meer leasemaatschappij Alphabet en auto-importeur Pon’s Automobielhandel.

“Pon’s Automobielhandel gaat met haar MVO-ambities (maatschappelijk verantwoord ondernemen) zelfs zó ver dat ze bij een elektrische Volkswagen de energiekosten voor de eerste 10.000 kilometer vergoeden”, zegt productmanager Paul Broos, “Alphabet Lease kijkt goed naar de wensen van de leaserijder. De leasemaatschappij wil de klant natuurlijk zoveel mogelijk ontzorgen en wij leveren hieraan onze bijdrage. Het is een vorm van co-creatie. Wij zijn verantwoordelijk voor installatie van het laadpunt en de juiste verrekening van het stroomverbruik met de werkgever en leasemaatschappij. De binnendienstmedewerkers van Alphabet Lease kunnen elke stap van het proces volgen in een online bestelportal en daardoor plaatsing van de laadpaal afstemmen op de leverdatum van de auto, afgestemd op de wensen van de klant.”

Net als bij ‘roaming’ van telecomproviders kan de EV-rijder zijn laadpas – en dus auto – op alle laadpunten in Nederland inpluggen. Dienstverlening wordt dus steeds belangrijker. Eneco wil daarin een rol spelen en tot leidende duurzame speler uitgroeien.

Bron: Corporate Communications