Rotterdam,
12
december
2017
|
15:30
Europe/Amsterdam

Toon gaat strijd aan met energieverspilling in huis

Samenvatting

Eneco en Toon lanceren deze week een nieuwe dienst waarmee mensen energieverspilling in huis makkelijk op kunnen sporen en aan kunnen pakken: de ‘Verspillingschecker’.

‘Met de introductie van Toon waren we in 2012 het eerste energiebedrijf dat mensen hielp met besparen door real time inzicht te geven in hun energiegedrag’, zegt Noor Cloo, commercieel directeur Eneco Consumenten. ‘Dankzij deze dienst krijgen ze nu ook inzicht in het energieverbruik van individuele apparaten. Zo kunnen we je vertellen of je koelkast onnodig veel stroom verbruikt of dat je wasmachine niet zo zuinig is als het energielabel zegt. Daarmee helpen we voorkomen dat er iedere dag onnodig geld ‘weglekt’ dankzij een onzuinig apparaat.’

Vingerafdruk
De nieuwe Toon-dienst heet Verspillingschecker en wordt vanaf komende week aangeboden in een vernieuwde app. Nadat een klant toestemming geeft voor de dienst analyseert de Verspillingschecker via de data van Toon de patronen in het dagelijkse energieverbruik. Dat levert een specifieke ‘vingerafdruk’ per apparaat op: zo herkent de Verspillingschecker de specifieke verbruikspatronen van bijvoorbeeld koelkasten, televisies en wasmachines. Met behulp van een aantal controlevragen zet de app dat verbruik af tegen de norm voor dat apparaat en tegen het verbruik van vergelijkbare huishoudens. Als blijkt dat je onnodig energie verspilt dan geeft de app persoonlijk advies om verdere verspilling te voorkomen. De Verspillingschecker geeft ook inzicht in mogelijk onzuinige situaties, zoals het warm waterverbruik bij douchen en het verwarmen van je huis.

Seintje
De dienst zal in de toekomst steeds meer apparaten en situaties herkennen. ‘Met behulp van de technologie achter deze dienst kunnen we in de toekomst gebruikers zelfs een seintje geven als er nog een strijkijzer of krultang aan staat terwijl er niemand thuis is. Of dat we denken dat de vriezer in de schuur nog open staat’, aldus Cloo. ‘Dat scheelt naast verspilling ook de nodige onrust of ergernis’.