Noordwijkerhout,
29
mei
2015
|
10:00
Europe/Amsterdam

Tien lokale initiatieven van de grond met hulp van het Eneco Luchterduinenfonds

Windpark Eneco Luchterduinen stelt eerste 90.000 euro beschikbaar

Samenvatting

Tijdens een feestelijke avond in Conferentiecentrum De Leeuwenhorst zijn gisteren de winnaars bekend gemaakt van de eerste ronde van het Luchterduinenfonds. Het Fonds is opgericht om bewoners van de kustgemeenten in de omgeving van het windpark Luchterduinen in de gelegenheid te stellen actief bij te dragen aan verduurzaming of aan het versterken van de kustbeleving. Uit de 28 genomineerde initiatieven koos de jury tien winnaars. Ze gaan met hulp van het Eneco Luchterduinenfonds hun initiatieven realiseren.

Gedurende de levensduur van het windpark van 20 jaar is tweejaarlijks 90.000 euro beschikbaar. Bij het bepalen van de winnaars is rekening gehouden met de afgesproken verdeling van het fondsbudget over de verschillende gemeenten (Noordwijk 1/3, Zandvoort 1/3, Bloemendaal 1/6 en Katwijk 1/6) en spreiding over de verschillende categorieën: energiebesparing, verduurzaming of het versterken van de kustbeleving (op cultuur, educatief of natuurvlak). Ruben Dijkstra, Directeur Wind op Zee Eneco: “De jury heeft uiteindelijk haar keuze gemaakt door naar het onderscheidend vermogen van het initiatief te kijken en naar realiseerbaarheid op korte termijn”.

Winnaars

De winnaars uit de gemeente Bloemendaal zijn de vrijwillige Bloemendaalse reddingsbrigade (7.700 euro) die een elektrische opleidingssloep voor de jeugdbrigade gaat aanschaffen. Daarnaast kan het Nationaal Park Zuid Kennemerland (6.776 euro) twee verrekijkers aanschaffen voor een betere kijk op de kust.

In Katwijk gaan de Katwijkse Zeeverkenners (5.500 euro) en de Christelijke Muziekvereniging UNI Katwijk (10.000 euro) zonnepanelen installeren op hun clubhuizen.

In Noordwijk komt er een zomerfestival aan zee door Stichting Kunstklank (20.000 euro) en komen er verrekijkers op de Oude Jeroenstoren voor de Torenklimcommissie (7.000 euro)

Tussen Noordwijk en Zandvoort gaan Vereniging voor Natuur- en Vogelbescherming Noordwijk, de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland en het IVN Zuid-Kennemerland (samen 10.000 euro) aan de slag met het ontwerpen van een strandreservaat.

In Zandvoort krijgt het clubhuis van Watersport Vereniging Zandvoort (10.000 euro) een bijdrage voor zonnepanelen. Stichting Juttersgeluk (5.000 euro) ontvangt een bijdrage voor een installatie waarmee ze van PET-flessen springtouwen en armbandjes kunnen maken. En met hulp van het fonds krijgt de techniekweek op de Oranje Nassauschool (9.135 euro) een duurzaam tintje.

Windpark Eneco Luchterduinen
Energiebedrijf Eneco ontwikkelt samen met het Japanse Mitsubishi Corporation op 23 km uit de kust windpark Eneco Luchterduinen. De 43 windturbines zullen vanaf deze zomer groene stroom opwekken voor omgerekend bijna 150.000 huishoudens.