Noordwijk,
15
oktober
2014
|
17:27
Europe/Amsterdam

Spectaculaire operatie

Stroomkabel nieuwe windmolenpark op zee komt aan op strand Noordwijk

Samenvatting

Vandaag is een cruciale fase begonnen voor de bouw van het nieuwe Nederlandse windpark op zee Eneco Luchterduinen. Vanochtend vroeg kwam namelijk een enorm schip met de stroomkabel aan boord vrijwel droog te liggen op het strand van Noordwijk. Inmiddels in de robotwagen die de kabel over de zeebodem naar het windpark zal transporteren het strand op gereden. Waarschijnlijk vanavond of vannacht wordt het uiteinde van de kabel met een lier aan land gebracht. Vervolgens wordt de kabel door de robotwagen vanaf het strand op de zeebodem begraven tot aan het windpark op zee op 23 km afstand van de kust. 

Locatie windpark Eneco Luchterduinen in de Noordzee

Hoofdaannemer van de bouw van het windpark op zee is Van Oord. Zij zetten voor deze klus de 99 meter lange Ndurance van onderaannemer VBMS in, omdat de eigen kabellegger elders voor Luchterduinen aan de slag is en de nieuwste kabellegger van Van Oord -de Nexus- nog in aanbouw is. De Ndurance komt aan bij hoog water en zet zich met zes grote ankers op de zeebodem en op het strand vast. Pas bij een volgende vloed kan het schip weer loskomen. Vervolgens rolt de Ndurance al varend naar het windmolenpark de kabel uit. De robotwagen rijdt mee en begraaft de kabel onder de zeebodem. De eerste 3 kilometer 3 meter diep, daarna minimaal 1 meter diep. Dat duurt zo'n zeven dagen.

De kabel heeft een diameter van 32 centimeter en is gemaakt door het Zuid-Koreaanse bedrijf LS Cable & System. Hij bestaat uit drie aparte geleiders en een glasvezelkabel, gebundeld tot één dikke 150kV-wisselstroomkabel. De kabel is 25,7 kilometer lang en neemt niet helemaal het kortste 23 kilometer lange traject naar de kust. De route is namelijk geoptimaliseerd op basis van onder andere de afstand tot de locatie waar de op zee opgewekte windstroom op het landelijke stroomnet wordt gezet: een station van Tennet, 8 kilometer landinwaarts in Sassenheim. Daardoor maakt de zeekabel een schuine hoek tussen park en kust, waardoor het deel dus langer uitvalt. De 8 kilometer stroomkabel op land van het Noordwijkse strand tot het Tennet-station is al helemaal aangelegd. Hoofdaannemer hier was Eneco-dochter Joulz.

Volgens de strakke planning, die alleen door tegenvallende weersomstandigheden aangepast moet worden, zijn alle werkzaamheden op het strand in november klaar. Op zee worden deze weken door Van Oord met het installatieschip Aeolus de laatste van de 44 funderingspalen geheid. Begin volgend jaar worden de windmolens er op geplaatst, zodat eind 2015 windpark Eneco Luchterduinen volledig operationeel is en het bijna 150.000 huishoudens van schone stroom voorziet. Het windpark is een samenwerking van het Japanse Mitsubishi Corporation en Eneco.