Rotterdam,
28
oktober
2014
|
16:00
Europe/Amsterdam

Stroomkabel nieuw windpark op zee komt aan op strand Noordwijk

Samenvatting

Op 15 oktober begon een belangrijke fase voor de bouw van het nieuwe Nederlandse windpark op zee Eneco Luchterduinen. De zeekabel van het windpark kwam toen aan op het strand van Noordwijk.

Een schip met ruim 23 km zeekabel aan boord kwam droog te liggen voor het strand van Noordwijk. De zeekabel is met een lier het strand opgetrokken. Vervolgens is de kabel door een robotwagen vanaf het strand op de zeebodem begraven tot aan het windpark op zee op 23 km afstand van de kust.

Hoofdaannemer van de bouw van het windpark op zee is Van Oord. Zij zetten voor deze klus de 99 meter lange Ndurance van onderaannemer VBMS in, omdat de eigen kabellegger momenteel de kabels tussen de funderingen van windpark Eneco Luchterduinen aan het leggen is. De Ndurance komt aan bij hoog water en zet zich met zes grote ankers op de zeebodem en op het strand vast. Pas bij een volgende vloed kan het schip weer loskomen. Vervolgens rolt de Ndurance al varend naar het windmolenpark de kabel uit. De robotwagen rijdt mee en begraaft de kabel onder de zeebodem. De eerste 3 kilometer 3 meter diep, daarna minimaal 1 meter diep. Dat duurt minimaal zeven dagen.

De kabel heeft een diameter van 32 centimeter en is gemaakt door het Zuid-Koreaanse bedrijf LS Cable & System. Hij bestaat uit drie aparte geleiders en een glasvezelkabel, gebundeld tot één dikke 150kV-wisselstroomkabel. De kabel is 25,7 kilometer lang en maakt een schuine hoek tussen het windpark en de kust van Noordwijk. Op het strand van Noordwijk wordt de zeekabel verbonden met de landkabel. De 8 kilometer stroomkabel op land van het Noordwijkse strand tot het Tennet-station is al helemaal aangelegd. Hoofdaannemer hier was Eneco-dochter Joulz. Via het TenneT-station in Sassenheim wordt de windstroom voor bijna 150.000 huishoudens aan het landelijk elektriciteitsnet toegevoegd.

Volgens de strakke planning, die alleen door tegenvallende weersomstandigheden aangepast moet worden, zijn alle werkzaamheden op het strand in november klaar. Op vrijdag 17 oktober is de laatste van de 44 funderingspalen door Van Oord met het transport- en installatieschip Aeolus geheid. Begin volgend jaar worden de windmolens er op geplaatst, zodat eind 2015 windpark Eneco Luchterduinen volledig operationeel is en het bijna 150.000 huishoudens van schone stroom voorziet. Het windpark is een samenwerking van het Japanse Mitsubishi Corporation en Eneco.

Bekijk een interview met Joris Hol en Radio 1 Journaal op het strand van Noordwijk.