Rotterdam,
02
november
2017
|
09:35
Europe/Amsterdam

Reuzensprong in energielabel; van F naar A

624 Rotterdamse appartementen over op Eneco warmte

In december 2015 kwamen Woonstad en Eneco overeen om 1.650 bestaande appartementen op het Rotterdamse stadswarmtenet aan te sluiten. De appartementen zijn in 1968 door ERA gebouwd en door Smits Vastgoedzorg onderhouden. De complexen verkeren in een goede bouwkundige staat en de woningen zijn ruim en erg geliefd bij huurders van Woonstad Rotterdam. Reden te meer voor Woonstad om de woningen op alle mogelijke fronten toekomstbestendig en duurzaam te maken.

Wat er aan vooraf ging
Voor de overeenkomst werd in opdracht van Woonstad Rotterdam en in samenwerking met A3 Architecten een plan ontwikkeld om de appartementen toekomstbestendig, zeer energiezuinig, gezonder en veiliger te maken. Met dit plan is Team ERA, een joint venture van Smits Vastgoedzorg en ERA Contour, aan de slag gegaan en gestart met de duurzame energietransformatie van van 1.650 appartementen in Rotterdam Prinsenland en Ommoord.

Grootschalige renovatie
Met het uitvoeren van groot onderhoud zijn de keukens en sanitaire ruimtes in de woningen vernieuwd. Daarnaast zijn de kopgevels en daken hoogwaardig geïsoleerd. De gehele flat is gasloos gemaakt en bewoners koken nu elektrisch. Elektrische boilers en collectieve ketels zijn vervangen en iedere woning is individueel aangesloten op het stadswarmtenet en wordt zo voorzien van restwarmte uit Rotterdamse haven. Met de aansluiting van de eerste 624 appartementen wordt weer een stap gemaakt in het verminderen van de CO2-uitstoot in de regio en het verder verduurzamen van Rotterdam.

Reuzensprong in energielabel
De eerste twee van de in totaal vier flats zijn inmiddels met succes gerenoveerd. Een derde is momenteel in voorbereiding voor uitvoering in 2018. Ingenieursbureau DPA Cauberg-Huygen heeft onlangs de energieprestatie van de woningen berekend. Daarbij is vastgesteld dat de gerenoveerde appartementen in een reuzensprong maken in de energie-index: van Label F naar Label A.