Rotterdam,
18
juni
2018
|
14:23
Europe/Amsterdam

REScoopNL en Eneco bundelen krachten om lokale verduurzaming te versnellen

Samenvatting

Vandaag tekenen REScoopNL, dat 135 lokale energiecoöperaties vertegenwoordigt, en Eneco een samenwerkingsovereenkomst met als doel meer lokale duurzame energieprojecten te ontwikkelen. Het gaat daarbij niet alleen om duurzame energie van wind- of zonneprojecten, maar ook om besparing, levering, warmte, mobiliteit en opslag. 

Beide partijen delen de visie dat de energietransitie sneller en effectiever verloopt als nieuwe duurzame energieprojecten hun oorsprong hebben in een lokale gemeenschap met een grote betrokkenheid van de lokale omgeving. De afgelopen jaren is de ‘lokale beweging’ gegroeid en heeft een blijvende plek in het energielandschap ingenomen. Felix Olthuis, voorzitter REScoopNL: "Coöperaties kunnen, waar wij Eneco lokaal ontmoeten, samen met Eneco prachtige projecten realiseren. Ieder kan de eigen sterkte inbrengen op basis van gelijkheid. Een voorbeeld dat navolging verdient”.

Arnold Spek, manager Business Development Eneco: “We zien dat lokale energiecoöperaties steeds vaker op zoek zijn naar het complete plaatje: niet alleen lokale windmolens en zonnepanelen, maar ook slimme technologie om vraag en aanbod te matchen, duurzame alternatieven voor gas en slimme laadoplossingen voor elektrisch vervoer. De stevige lokale aanwezigheid, ambitie en inzet van coöperaties en onze brede kennis en ervaring vormen een sterke combinatie om lokaal meer en sneller duurzame meters te maken.”

De overeenkomst werd vandaag ondertekend in Weert, waar Eneco sinds 2017 samenwerkt met REScoopNL-lid Weert Energie aan plannen voor een lokaal windpark en het opzetten van een gezamenlijke coöperatie om de energietransitie lokaal vorm te geven.

Lokale beweging
In Nederland zijn er 355 lokale coöperaties actief op het gebied van duurzame energie waarvan er 135 zich hebben aangesloten bij REScoopNL. Samen hebben ze 160.000 leden en tot op heden 155 MW aan lokale opwek gerealiseerd, vergelijkbaar met het jaarlijks energieverbuik van 85.000 huishoudens.

Boilerplate

Over REScoopNL
REScoopNL is een coöperatie van duurzame energiecoöperaties in Nederland. Met als doel: er samen voor zorgen dat duurzame-energieprojecten slagen. REScoopNL maakt kennis van ervaren leden toegankelijk en helpt kapitaal beschikbaar te stellen voor de ontwikkelingsfase van nieuwe initiatieven. Daarmee wordt de kans op een succesvol project aanzienlijk groter.