Rotterdam,
26
november
2014
|
19:59
Europe/Amsterdam

Reactie Eneco op media-aandacht voor Ecostroom

Samenvatting

Vanavond heeft RTL Nieuws aandacht besteed aan de herkomst van de groene stroom van onder meer Eneco. Volgens klimaatbureau HIER ‘sjoemelen’ Eneco en andere energiebedrijven door een groen-stroom label te gebruiken voor energie die opgewekt wordt door onder meer bestaande Noorse waterkrachtcentrales. 

Het onderzoek doelt op de handel in zogenaamde Garanties van Oorsprong (GVO’s). Een systeem van groene stroomcertificaten waar Eneco en alle andere energiebedrijven gebruik van maken. De handel in GVO’s wordt zowel in Europees als in nationaal verband gecontroleerd, in Nederland gebeurt dat door de toezichthouder ACM.

Reactie Eneco
Het product Ecostroom van Eneco is groene stroom opgewekt met wind en water uit Nederland en andere Europese landen als Frankrijk en Noorwegen. In Nederland is de vraag van klanten naar groene stroom namelijk groter dan de hoeveelheid die we op dit moment zelf opwekken. We zetten fors in op de uitbreiding van onze opwekcapaciteit in Nederland, bijvoorbeeld met ons windpark Luchterduinen in de Noordzee. Hierdoor daalt onze import van duurzaam opgewekte energie uit het buitenland.

Onderzoek Duurzaamheid Elektriciteitsleveranciers
Volgens een recente ranglijst van onder meer Greenpeace, WNF en de Consumentenbond investeert Eneco van de grote energiebedrijven het meeste in hernieuwbare energie, onder meer door de bouw van windparken op zee. We investeren niet in vervuilende kolencentrales of kernenergie.

Onderzoek HIER
RTL baseert zich op een rapport dat is opgesteld in opdracht van HIER, een klimaatbureau dat wordt gesponsord door Essent. Eneco stelt om die reden dan ook vraagtekens bij de intenties van dit onderzoek.