Aalsmeer,
24
mei
2011
|
00:00
Europe/Amsterdam

Ook villa kan energieplus

Bewijs staat in Aalsmeer

Aan de Westeinderplas in Aalsmeer is vandaag een energieplus nieuwbouwvilla feestelijk in gebruik genomen. In de woning woont sinds enkele weken een gezin met drie kinderen. Energieplus houdt in dat de villa zélf meer energie opwekt dan er door vergaande energiebesparingsmaatregelen nodig is. Van het overschot kunnen ook de elektrische auto en boot opgeladen worden. Bedenker van het concept InnoConstruct en energiebedrijf Eneco leveren met het project het bewijs dat ook een villa energieleverend kan zijn.

Bouwend Nederland
Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, was bij de opening aanwezig: “Ik ben trots op het feit dat deze woning is gebouwd door ons MKB-lidbedrijf Akerboombouw uit Roelofarendsveen en wil ook hen feliciteren met het behaalde resultaat. Bouwbedrijven die ook energieneutraal willen bouwen, kunnen met eventuele vragen terecht bij het Spreekuur Energieneutraal Bouwen dat mede mogelijk is gemaakt door TNO”.

PowerHousing
Het concept van InnoConstruct heet PowerHousing: de bewoner kan hiermee met volledige architectonische en bouwkundige vrijheid zijn of haar eigen energieplushuis laten bouwen. Het eerste PowerHouse staat sinds 2009 in Leusden en is gebouwd in de stijl van de jaren 30. Het tweede huis –in Aalsmeer- toont aan dat ook villa’s meer dan zelfvoorzienend kunnen zijn op energiegebied.

Zonnepanelen, klimaatsysteem en windmolentje
Energiebedrijf Eneco is mede-initiatiefnemer van het concept en levert de oplaadpalen voor de elektrische auto en elektrische boot. Op het dak en op de carport plaatste Eneco’s installatiebedrijf Tempus in totaal 32 zonnepanelen, die elektriciteit leveren. De 32 panelen op het botenhuis volgen nog. Op het dak liggen 50 vacuümbuizen voor de opwarming van water voor badkamer, keuken en verwarming. Ook het verwarmings- en koelsysteem in de vloeren is mede door Eneco geïnstalleerd. Het zorgt voor een optimale luchtkwaliteit en speciale ventilatiesleuven in de vloer zorgen niet alleen voor verwarming in de winter, maar ook voor verkoeling in de zomer. Tenslotte installeerde Eneco de kleine windmolen aan het water, die geruisloos voor extra stroom zorgt.

Verlichting
Philips leverde de nieuwste thuisverlichting voor de ultieme sfeercreatie en lichtkwaliteit, zoals het nieuwe verlichtingsconcept LivingAmbiance, waarmee je tot 16 miljoen kleuren evenals elke variatie wit licht kunt kiezen en drie favoriete instellingen bewaren. Mooie designs met energiezuinige LEDs zijn te vinden in de verschillende ruimtes in en rondom de villa.

Afstandsbediening op zonne-energie
Werkelijk alle onderdelen in de woning dragen bij aan het terugdringen van het energieverbruik. Een kleine selectie: Het huis is gebouwd met een soort piepschuim stenen (polystyreen) die gevuld met beton optimaal isoleren. De ramen hebben driedubbel glas. Er wordt gebruik gemaakt van een warmtepomp. De afstandsbediening van de televisie werkt op zonne-energie en met een speciale tool op de iPad kan precies gecontroleerd worden hoeveel het huis opwekt en verbruikt.