Rotterdam,
09
september
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Offshore windparken nieuw visjachtterrein voor zeehonden

Samenvatting

Offshore windmolenparken zijn goed voor de zeehonden in de Noordzee. Dat heeft onderzoek van de universiteit van het Schotse St. Andrews uitgewezen. De funderingen van de turbines blijken te fungeren als kunstmatige riffen, waarop zich schelpdieren afzetten terwijl ze voor vis als schuilplaats dienen, net als bijvoorbeeld scheepswrakken.

Zo bieden de windparken aan de zeehonden nieuwe mogelijkheden tot foeragering, zegt Jesper Kyed Larsen, milieudeskundige bij Vattenfall Continental. Het onderzoek, dat is betaald door het Zweedse energieconcern Vattenfall, werd uitgevoerd door zenders aan te brengen op voor het onderzoek gevangen zeehonden langs de Nederlandse en Britse Noordzeekust, zodat de weer vrijgelaten dieren met GPS konden worden gelokaliseerd. De zeehonden zwemmen doelbewust naar de windparken en bewegen zich bij hun visjacht systematisch en in rechte lijnen in een soort rasterpatroon tussen de turbines, zo weten de onderzoekers te vertellen.

Speciaal fonds

Vattenfall heeft voor het onderzoek naar de milieueffecten van offshore windparken een speciaal fonds in het leven geroepen, het Nordic Wind R&D Programm. Hoewel er bij de zeehonden sprake is van een voordelig effect, gaat het bij dit programma primair om de bestrijding van nadelige invloeden. “We focussen met name op zaken als onderwaterlawaai en de ontwikkeling van systemen waarmee we het lawaai bij het heien van de funderingen kunnen verminderen. Dat lawaai kan een nadelig effect hebben op de fauna in zee”, zegt Sara McGowan, coördinator van het researchprogramma.

Resultaten

De resultaten van het zeehondenonderzoek van Vattenfall stemmen overeen met een soortgelijke studie door de universiteit van het Deense Aarhus. De Denen observeerden de bewegingen van de zeehonden bij het windpark Horns Rev iets ten noorden van de Waddenzee uit de kust bij Esbjerg. De Schotten deden hun waarnemingen bij het windpark bij Egmond aan Zee, Alpha Ventus bij het Duitse Waddeneiland Borkum en het Engelse Sheringham Shoal.

Bron: Corporate Communications