Rotterdam,
18
februari
2021
|
09:00
Europe/Amsterdam

Offshore windpark Borssele III&IV volledig operationeel

Het Blauwwind consortium van aandeelhouders van het in de Noordzee gelegen windpark Borssele III&IV, zal tijdens een feestelijke online ceremonie op 18 februari bekendmaken dat het windpark volledig operationeel is. Het windpark heeft een capaciteit van 731,5 MW en bestaat uit 77 door Vestas geproduceerde V164-9.5 Megawatt turbines. De officiële ingebruikstelling vond plaats op 6 januari 2021, waarmee de bouw van het windpark op schema is afgerond.

“Dit is een geweldige prestatie van alle betrokken partijen”, aldus Roeland Borsboom, projectleider en CEO van Blauwwind. “We zijn erin geslaagd om de bouw van het windpark snel en zonder noemenswaardige problemen of incidenten af te ronden, ondanks de lastige omstandigheden die deels het gevolg waren van de coronapandemie. De vijf partners, de projectorganisatie en de (onder)aannemers hebben ongelooflijk goed samengewerkt. Daarnaast wil ik ook de aandacht vestigen op de vlotte samenwerking met zowel TenneT, die eigenaar is van het offshore substation Borssele Beta, als Østed, onze buren van het Borssele I&II project. Vandaag vieren we met trots de overdracht van het project aan het operationele Blauwwind team.”

Het Blauwwind consortium, momenteel bestaande uit Partners Group (een wereldwijde vermogensbeheerder in private markten, 45%), Shell (20%), Diamond Generating Europe (15%), Van Oord (10%) en Eneco (10%), heeft de aanbesteding van het project door het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken in december 2016 gewonnen. In juni 2018 werd het project goedgekeurd en was het financieel rond en in oktober 2019 werd de eerste monopaal geplaatst. Het windpark zal naar verwachting 3.000 Gigawatt uur (Gwh) per jaar produceren, wat overeenkomt met het jaarlijkse stroomverbruik van zo’n 825.000 Nederlandse huishoudens. Shell Energy Europe Limited en Eneco hebben contracten afgesloten om ieder 50% van de geproduceerde stroom te gaan verkopen. Het onderhoud en de operationele werkzaamheden zullen worden uitgevoerd vanaf een permanent bemand zogenoemd service operations vessel dat Oostende als thuisbasis zal hebben.

Volg de ceremonie via: www.blauwwind.nl/live

Tijdens de officiële overdrachtceremonie die vandaag, 18 februari, tussen 11 en 12 uur plaatsvindt, zullen de belangrijkste partijen, zoals de aandeelhouders, overheidsfunctionarissen en aannemers, terugblikken op het project. Daarnaast zal er ook vooruit worden gekeken naar zowel de toekomstige ontwikkelingen op het gebied van offshore windenergie op de Nederlandse Noordzee als de energietransitie in het algemeen.

Persmoment (alleen voor journalisten)

Direkt na de live uitzending is een moment voor persvragen (via een andere link). Stuur een bericht naar Edwin.vandehaar@eneco.com als u hier aan deel with nemen. U krijgt dan de link toegestuurd.

Boilerplate

Informatie over de partners in het Blauwwind consortium:

Partners Group

Partners Group is een toonaangevende en wereldwijde vermogensbeheerder in private markten. Sinds de oprichting in 1996 heeft Partners Group, meer dan USD 145 miljard geïnvesteerd in private equity, vastgoed, bedrijfsleningen en infrastructuur. Partners Group is een actieve en lange termijn investeerder die ondernemingen en vastgoed & infrastructuur objecten bijstaat in het realiseren van waardeontwikkeling en groei ambities.

Met meer dan USD 109 miljard vermogen onder beheer, investeert Partners Group namens haar cliënten: een breed scala van institutionele en vermogende particuliere beleggers wereldwijd. Partners Group heeft meer dan 1.500 werknemers in dienst verdeeld over 20 kantoren wereldwijd, met regionale hoofdkantoren in Baar-Zug (Zwitserland), Denver (Verenigde Staten) en Singapore. Partners Group is beursgenoteerd sinds 2006 aan de SIX Swiss Exchange (symbool: PGHN). Zie de webpagina www.partnersgroup.com voor meer informatie of volg ons op LinkedIn of Twitter.

Diamond Generating Europe

Diamond Generating Europe is een internationaal bedrijf dat zich richt op projecten op het gebied van energieopwekking en daaraan gerelateerde energiesectoren in de EMEA-regio. Vanuit onze kantoren in Londen, Amsterdam en Dubai hebben wij sinds de oprichting van het bedrijf in 2012 actief geïnvesteerd in de markt voor duurzame energie. Onze projectportefeuille omvat onder meer offshore windparken in België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, onshore windparken in Frankrijk, zonne-energievoorzieningen in Portugal, Frankrijk, Spanje en Jordanië en een multibrandstofcentrale in Jordanië. www.dg-europe.com

Van Oord

Van Oord is een Nederlands familiebedrijf met 150 jaar ervaring als internationale waterbouwer. De focus ligt op baggeren, infrastructuur in Nederland, offshore wind, en olie- en gasinfrastructuur. Het hoofdkantoor staat in Rotterdam. Van Oord telt 5.000 medewerkers die in 2019 wereldwijd aan 200 projecten werkten in 44 landen. De vloot bestaat uit zo’n 70 schepen en een groot aantal gespecialiseerd materieel. Marine ingenuity is kenmerkend voor Van Oord. Met vindingrijkheid en slimme, duurzame oplossingen wil het bijdragen aan een betere wereld voor toekomstige generaties.

Eneco

Eneco bestaat uit een groep van bedrijven die internationaal actief zijn op het gebied van duurzame energie en innovatie. Samen met onze klanten, partners en bijna 2.800 medewerkers werken wij aan onze missie: duurzame energie van iedereen. We investeren in windparken, biomassacentrales, warmte en zonneparken om het aanbod van duurzame energie te vergroten. Daarnaast ontwikkelen we innovatieve producten en diensten waarmee onze klanten zelf kunnen bepalen hoe zij energie opwekken, opslaan, gebruiken en delen. www.eneco.com

Shell

Zie www.shell.com/newenergies