Rotterdam,
18
december
2014
|
11:47
Europe/Amsterdam

’Nieuw Licht op de Zaak’ zorgt voor energiezuinige verlichting

Samenvatting

Veel kantoorgebouwen in Nederland worden nog verlicht met ouderwetse TL-buizen. Deze buizen gebruiken relatief veel energie. Met een simpele aanpassing van het armatuur kun je deze TL-buizen vervangen door energiezuinige verlichting. Eneco biedt een interessante financieringsconstructie voor de vervanging. Deze financiering is onderdeel van de actie ‘ Nieuw Licht op de Zaak’ die wordt gehouden met Natuur & Milieu en Greenfox.

Na aanpassing van de installatie is het licht:

  • Duurzaam: nieuwe verlichting verbruikt tot 40% minder energie
  • Zuinig: besparing tot wel 40% op de kosten voor verlichting
  • Prettig: lampen geven een rustiger licht

Nieuw Licht op de Zaak heeft als doel om 100.000 oude TL-armaturen ruim 40% zuiniger te maken. Dit betekent een vermindering van de CO2 uitstoot met 10 miljoen kg.

En een besparing van gemiddeld €25,- per armatuur. Per jaar! Olof van der Gaag, Directeur Campagnes bij Natuur en Milieu, licht deze getallen toe:‘Bedrijven en kantoren laten jaarlijks € 725 miljoen op de plank liggen doordat ze hun onzuinige ouderwetse TL-lampen niet vervangen door zuinigere exemplaren. Zij stoten onnodig veel CO2 uit, vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van bijna 1 miljoen auto's. Daarom startte Natuur & Milieu de actie Nederland kiest voor Nieuw Licht op de Zaak om bedrijfsverlichting energiezuiniger te maken. Zowel grotere bedrijven, organisaties en instellingen als gemeenten met minimaal 50 armaturen of conventionele verlichting kunnen aan de actie meedoen.’

Eneco investeert

Wesley Burgmans, accountmanager bij Eneco, laat zien hoe het energiebedrijf het voor deelnemers gemakkelijk maakt om aan de actie mee te doen en simpel de lampen kan vervangen; ‘Eneco biedt ondernemers de kans tot het realiseren van een duurzame stap door de huidige verlichting aan te passen naar een energiezuinig alternatief, zónder dat ze daar zelf een investering voor hoeven te doen. Wij regelen alles en nemen de kosten voor onze rekening. Nieuw Licht op de Zaak krijgt zo een veelzijdige betekenis en leidt tot een flinke verduurzaming. Daarnaast vergroent Eneco het resterende energieverbruik van de klant die meedoet aan de campagne met de levering van HollandseWind®. Dat is elektriciteit die wordt opgewekt in onze eigen Nederlandse windparken.’

Ombouw met sociaal aspect

Het is niet nodig om alle oude lichtbakken naar de schroothoop af te voeren. Wel is een aanpassing van de lichtbakken nodig. Samen met het uit- en indraaien van de nieuwe lampen is dit een arbeidsintensieve operatie. Het bedrijf GreenFox zorgt daarvoor met personeel met een afstand tot de arbeidsmarkt.

GreenFox is geen gewoon commercieel bedrijf: het leidt medewerkers van sociale werkplaatsen op om bestaande verlichting energiezuinig te maken. Inmiddels zijn er zo´n honderd mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk bij GreenFox. Het is de bedoeling dat zij uiteindelijk aan een reguliere baan komen. “Het zijn zeer toegewijde medewerkers met een enorm verantwoordelijkheidsgevoel”, aldus Renzo Deurloo, een van de oprichters van GreenFox. “Overal waar zij over de vloer komen, verdwijnen de vooroordelen als sneeuw voor de zon en worden de kansen op een reguliere baan vergroot.”