Rotterdam,
21
oktober
2013
|
09:00
Europe/Amsterdam

Nederlandse vakantieganger kan niet zonder stroom

Nieuwsfeiten:
  • 98% neemt apparaat met stekker mee
  • 29 verschillende apparaten genoemd
  • een kwart voor het eerst met de tablet op pad
Samenvatting

Ook deze herfstvakantie zullen Nederlanders weer massaal elektrische apparaten mee op reis nemen. Afgelopen zomer ging al bijna niemand zonder mobiele telefoon op pad (9%), maar vooral tablets, zoals de iPad, maakten een enorme opmars. Maar liefst een kwart van de vakantiegangers nam ‘m deze zomer voor het eerst mee in de koffer of rugzak. Hiermee is de tablet op vakantie in één klap populairder geworden dan de laptop: 45% nam de tablet mee; 31% de laptop. Dit blijkt uit de nieuwste Energie Monitor, uitgevoerd in opdracht van energiebedrijf Eneco.


De Eneco Energie Monitor is een initiatief van energiebedrijf Eneco en wordt in samenwerking met onderzoeksbureau Ipsos vier keer per jaar uitgevoerd. Per onderzoek worden meer dan 1.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder ondervraagd over een groot aantal facetten van de energievoorziening in Nederland.


Watervernevelaar
Slechts een heel kleine minderheid van 2% heeft afgelopen zomer geen enkel apparaat met een stekker meegenomen. De variëteit aan meegenomen apparaten is groot. In totaal worden 29 verschillende elektrische apparaten genoemd die mee op zomervakantie zijn geweest. Voor de hand liggend zijn het navigatiesysteem (41%), het scheerapparaat (29%) en de föhn (20%), maar ook de home cinema set, de stijltang en de watervernevelaar figureren op een enkel vakantie-inpaklijstje.

Energieverbruik
Met al die stekkers in de koffers blijkt ook dat men thuis aan het energieverbruik denkt: 68% trekt bij vertrek op vakantie zoveel mogelijk stekkers uit het stopcontact. In zijn algemeenheid blijkt dat ongeveer steeds 8 op de 10 Nederlanders bewust bezig is met zijn of haar energieverbruik. Dit aantal is afgelopen jaar stabiel gebleken. Er blijft toch nog een redelijke minderheid die helemaal niet met de hoogte van zijn of haar energierekening bezig is: 9% van de Nederlanders laat als hij of zij op vakantie gaat toch gewoon alle apparatuur thuis op stand-by staan.

Onderzoeksverantwoording
Onderzoeksbureau Ipsos ondervroeg in opdracht van Eneco tussen 9 en 16 september 1.001 Nederlanders van 18 jaar en ouder. De resultaten zijn achteraf gewogen op leeftijd, geslacht, opleiding en regio, zodat de groep ondervraagden een goede afspiegeling vormt van de Nederlandse bevolking. Het onderzoek maakt onderdeel uit van de Eneco Energie Monitor waarin Eneco regelmatig de mening vraagt van consumenten en bedrijfsleven.