Rotterdam,
27
augustus
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Museum Beelden aan Zee verduurzaamt

Samenvatting

Beelden aan Zee en Eneco gaan een samenwerking aan voor tenminste vijf jaar met als doel het energiegebruik in het museum terug te dringen en de energievoorziening te verduurzamen.

Beelden aan Zee en Eneco gaan een samenwerking aan voor tenminste vijf jaar met als doel het energiegebruik in het museum verder terug te dringen en de energievoorziening te verduurzamen. Het contract hiervoor is onlangs getekend, nadat eerst een inventarisatie van het energiegebruik werd gedaan. Het monumentale gebouw aan de kust van Scheveningen, dat architect Wim Quist twintig jaar geleden ontwierp, maakt grotendeels gebruik van daglicht en is daardoor al behoorlijk energiezuinig. Maar het kan nog beter, onder andere door bestaande verlichting te vervangen door zuinige LED verlichting.

Energiebesparen in culturele sector

Marijke Vos, die zich vanuit Eneco op de zakelijke markt focust op de cultuur- en leisure sector, zegt dat er veel belangstelling is voor milieu en energieverbruik bij musea en theaters. “Eerder dit jaar hebben we – toen Eneco een tentoonstelling van haar bedrijfskunstcollectie in de Haagse Pulchri Studio hield – een bijeenkomst gehouden met de Duurzaamheidskring Haagse Musea. De zakelijk directeur van de Kunsthal Rotterdam heeft toen een presentatie gegeven over het energie- en onderhoudsprestatiecontract dat Eneco met deze culturele instelling heeft afgesloten. Steeds meer partijen weten dat Eneco zich bezighoudt met deze nieuwe samenwerkingsvormen. Naar aanleiding daarvan zijn we nu met een aantal culturele instellingen in gesprek over hoe een grotere energie-efficiency in musea en theaters gerealiseerd kan worden. En de aanpassingen bij Beelden aan Zee zijn hier een duidelijk voorbeeld van.”

Zuinige verlichting

Omdat in Beelden aan Zee niet alleen de verlichting energiezuiniger wordt gemaakt maar voortaan ook stroom uit windmolens zal worden gebruikt (Eneco HollandseWind®), is het elektriciteitsverbruik klimaatneutraal. De verouderde verlichting in de bibliotheek wordt gerenoveerd naar de laatste generatie energiezuinige armaturen. De renovatiewerkzaamheden worden verricht door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Erna Staal, zakelijk directeur museum Beelden aan Zee, is blij met de verbeteringen: “Het is fantastisch dat museum Beelden aan Zee deze verduurzamingsslag nu kan maken met Eneco als partner”.

Bron: Corporate Communications