Scheveningen,
14
augustus
2014
|
15:49
Europe/Amsterdam

museum Beelden aan Zee gaat voor duurzaam met Eneco

Samenvatting

Beelden aan Zee en Eneco gaan een samenwerking aan voor tenminste vijf jaar met als doel het energiegebruik in het museum terug te dringen en de energievoorziening te verduurzamen. Het monumentale gebouw aan de kust van Scheveningen maakt  grotendeels gebruik van daglicht. Maar het Sculptuur Instituut, het enige onderzoeksinstituut in Nederland op het gebied van moderne beeldhouwkunst, wordt vanaf nu ook met de aanwezige lampen duurzaam verlicht. De bestaande armaturen worden gerenoveerd zodat ze geschikt zijn voor de laatste generatie energiezuinige lampen, dit zorgt voor een grote besparing op de CO2 uitstoot. Dit effect wordt nog vergroot doordat in Beelden aan Zee voortaan stroom uit windmolens wordt gebruikt (Eneco HollandseWind) met bijbehorend keurmerk. Architect Wim Quist, die museum Beelden aan Zee twintig jaar geleden ontwierp, is nauw betrokken bij deze operatie.

De verouderde verlichting in de bibliotheek wordt gerenoveerd naar de laatste generatie energiezuinige armaturen. Hiermee wordt een CO2 besparing van 129,5 ton per jaar gerealiseerd. In opdracht van Eneco zal GreenFox alle armaturen renoveren. De werkzaamheden worden verricht door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt onder begeleiding van GreenFox.

Beelden aan Zee is aangesloten bij de duurzaamheidskring Haagse Musea, waar verduurzaming en besparing gestimuleerd wordt. Het is fantastisch dat museum Beelden aan Zee deze verduurzamingsslag nu maakt met Eneco als partner.
Erna Staal, zakelijk directeur museum Beelden aan Zee
Wij zijn trots dat museum Beelden aan Zee ons heeft benaderd. Het is een mooi voorbeeld hoe een samenwerking met als doel verduurzaming tot stand kan komen binnen de culturele sector.
Marijke Vos, Projectontwikkelaar Cultuur & Leisure Eneco