Rotterdam,
24
maart
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Blog: Mijn kijk op windmolens

jeroendehaas
Jeroen de Haas
Voorzitter Raad van bestuur Eneco
Samenvatting

Over schoonheid kun je twisten. Ik zie schoonheid in windmolens, met hun wieken draaiend tegen de achtergrond van een blauwe Hollandse lucht met witte wolken. Als balletdansers die bewegen op muziek.

Maar windmolens zijn voor mij niet alleen mooi om het beeld dat ze oproepen, maar ook om hun belofte voor een duurzame energievoorziening. Want hoe mooi zal het zijn als we onze energie straks helemaal kunnen putten uit wind en zon. In iedere windmolen zie ik niet alleen een technisch wonder, maar ook deze belofte.

Ik ben me ervan bewust dat niet iedereen zo denkt over windmolens. De een ziet ze als symbool voor een duurzamer Nederland, maar een ander kijkt er liever niet tegenaan. We leven in een dichtbevolkt land, en ik besef dat de aanleg van een windpark bij omwonenden soms voor ongerustheid zorgt. Bij Eneco zijn we ervan overtuigd dat een duurzame energievoorziening alleen haalbaar is als we daar samen aan werken. Daarom zoeken we naar verbinding met mensen, bij ieder windpark dat we bouwen. Want we zien in dat we met zo’n project in feite deel gaan uitmaken van de plaatselijke gemeenschap.We vinden het belangrijk om vanaf het begin samen te werken met bewoners en lokale partijen, om naar hen te luisteren, om rekening te houden met hun wensen en om eventuele overlast te beperken. En samen zoeken we naar mogelijkheden om de omgeving mee te laten profiteren van het windpark, bijvoorbeeld door het opzetten van een fonds voor duurzame initiatieven. Of door obligaties uit te schrijven waarmee omwonenden financieel kunnen participeren in het windpark, zodat het ook de stroom van de plaatselijke gemeenschap wordt. We zijn ons ervan bewust dat we niet iedereen tevreden kunnen stellen, maar ik hoop dat we met deze benadering mogelijkheden bieden om met andere ogen naar windmolens te kijken.

Toen ik mijn beeld van de windmolens deelde met een goede vriend, werd hij erdoor geraakt. ‘Daar moeten we een filmpje van maken’, zei hij meteen, ‘van windmolens, balletdansers en het beeld dat ze bij je oproepen.’ Dat hebben we gedaan; dit is het resultaat. Een verbeelding van de inspiratie die ik voel als ik windmolens zie, maar ook een symbool voor de missie van Eneco: Duurzame energie voor iedereen.

Hieronder het betreffende filmpje.

Reacties 1 - 20 (31)
Bedankt voor uw bericht.
kees vringer
24
March
2014
Het is inderdaad goed samen te werken. Zo zijn de drie molens bij Houten het resultaat van een samenwerking tussen Eneco en UWind, met ondersteuning van de gemeente Houten. Het is ook goed om de directe omgeving te laten meeprofiteren van de financiele opbrengsten van het park. Maar de belangrijkste opbrengst van deze drie �danseressen� is uiteindelijk het tegengaan van klimaatverandering. Dat doel raakt ons op lange termijn allemaal.
Bert van Oerle
24
March
2014
Een fraai beeld en een mooie vergelijking. Dit zal nog wel even blijven hangen bij mijn dagelijkse uitzicht op de drie dames.
Mirjam Boode
24
March
2014
Geachte heer Daalder,
Dank voor uw reactie en suggesties. Zoals u weet voldoet windpark Houten aan zeer strenge geluidseisen. Tijdens de inregelperiode van een half jaar hebben we meerdere malen laten onderzoeken door LBP Sight of we in de praktijk ook voldoen aan deze eisen. We zetten letterlijk de windturbines stil en ze staan �s nachts vaak in een langzamere stand (de noisemodus) om te zorgen dat we binnen de afgesproken strenge geluidsnormen blijven. De onderzoeken hiervan kunt u inzien op windparkhouten.nl
Daarnaast blijven we luisteren naar onze omgeving en zijn we op diverse manieren met bewoners in overleg om te zien of de door hen ervaren overlast verminderd kan worden.

Met vriendelijke groet,
Mirjam Boode, namens windpark Houten
Marije Arah
24
March
2014
Wat schoonheid is, is inderdaad voor iedereen anders, maar wel een hele mooie vergelijking windturbines en balletdanseressen. Allebei mooi staaltje techniek en vloeiende bewegingen. Zoals hier boven beschreven is duurzame energie op zoek gaan naar maatwerk oplossingen en samen streven naar een omgeving waar mens en techniek samen kunnen gaan.
Olaf van der Gaag
24
March
2014
Mooi beeld! 'Duurzaam' gaat vaak over techniek en getallen. Hier gaat het om mensen en verbeelding.
Berend Rotteveel
24
March
2014
Nu de tippen van de windmolens nog verbinden met laserstralen en het ballet van Daan Roosegaarde wordt werkelijkheid.
Mathilde Kuiper
24
March
2014
Krijn Kros
24
March
2014
Ik kan me de vergelijking van ballet en windmolens levendig voorstellen. Beiden vind ik mooi. Als je in de buurt van een winmolen gaat staan en je ogen sluit... zoef ....zoef....zoef. Klinkt als muziek in de oren, open je dan je ogen weer en kijk je naar de wieken dan gaat die muziek weer over naar de bewegingen van de balletdanseres. Geweldig... beiden ook zeer rustgevend.
Casper Van 't pad
24
March
2014
Mooi filmpje. Duurzaam met energie wordt volwassen. Steeds meer aanwezig.
Ditte Puijk
24
March
2014
Beste Eneco en Uwind,
Wij wonen tussen de windturbines van Houten.
Letterlijk er tussen.
Als deze windturbines zelfs stil staan horen wij van windturbine 3 een misthoorn geluid van een boot om de paar minuten.
Leuk is dit niet.
Vanaf ze draaien hebben wij ENECO hierop gewezen.
Vanaf juli 2013 overleg met Vesta hoe ze dit gaan oplossen.
Nog steeds geen antwoord.
Zomers in de nachten is deze geluid het ergst,ramen dicht ,roosters dicht en nog horen we deze geluid.
Beste ENECO en UWIND doe hier a.u.b wat mee.
We hebben geen probleem overdag en de avonden maar de nachten.
En,ja dan dit van men Vringe van UWIND.
Het is ook goed om de directe omgeving te laten mee profiteren van de financi�le opbrengsten van het park.
Beste men. Vringe wij mogen niet mee profiteren van deze windturbines.
Mee profiteren in obligaties aanbieden tegen betaling.
Is niets ,je mag ervoor betalen.
Trouwens het gaat hier ons niet om.
Onze nachtrust daar gaat het om.
Stichting Windmolenklachten
24
March
2014
Wat een onzinnige film. Voor diegene die de overlast hebben is dit een klap in het gezicht. Het geluid van een windmolen sloopt je! En dat kan je ontkennen, maar daar cre�er je geen draagvlak mee. De stelling dat er zeer strenge normen zijn is natuurlijk ook de reinste onzin. Ook daarmee ontken je het probleem! Niet netjes! En dat is nog netjes uitgedrukt!
Hester Van dijk
24
March
2014
Ik denk dat het een misverstand is dat windmolens mooi moeten zijn, al is het prettig er zo min mogelijk last van te hebben natuurlijk. De transitie naar duurzame energie is zo hoog nodig, dat het argument van schoonheid helemaal niet meer relevant is. Als je het mij vraagt. Als daar windmolens voor nodig zijn, zijn er windmolens nodig. (Naast allerlei andere vormen van duurzame opwekking). En windmolens zijn mooier dan smog. Vraag maar aan de inwoners van Beijing. Of Parijs.
Henk Daalder Windparken Wiki
25
March
2014
Beste Eneco,
Ditte Puijk is jullie buurvrouw IN het windpark.
Waarom is er geen publieke uitleg waar dit geluid vandaan komt?
Wat er al onderzocht is, en wat dat opleverde?
Zulke buren IN een windpark laat je toch niet zolang wachten.
Laat anders iemand van Uwind hierbij helpen.

Ditte,
Kan het zijn dat dit geluid vooral te horen is, als de wind draait?
Een windmolen kijkt voortdurend of de wind gedraaid is, en als dat zo is, dan draait hij de gondel mee. Maar omdat dit een gewicht van tonnen is, die in beweging moeten komen, zul je dat 'kruien' kunnen horen. Een aantal stevige elektromotoren met tandwiel-vertragings kasten slaan dan aan, en verdraaien de gondel een beetje.
Als de wind draait, kan de molen elke paar minuten vinden dat hij zich ook moet bijstellen.
De tandwielen in de vertragingskasten kunnen lawaaiig zijn.

Als deze krui motoren de oorzaak zijn, kan Eneco of Vestas minstens 2 dingen doen.

Dat kruien met grotere tussenpozen laten gebeuren, bijv elk half uur, en alleen vaker als de wind snel draait.
En bij stilstand, geen wind, pas weer als er voldoende wind is.
Eneco heeft een app voor op de smart phone, daar zouden ze het kruien zichtbaar kunnen maken.

Of stillere krui-motoren monteren.

Als er geen wind is, hoeft en windmolen niet precies op de wind te staan, hij mag een beetje wind vangen, om af en toe een beetje te verdraaien. Dan slijten de lagers minder. Maar daarvoor hoeft hij niet precies op de wind gehouden te worden. Dat is pas weer nodig als het bijna voldoende waait om te gaan produceren.

Over het filmpje, een moedige poging. Ik had er 5 minuten van gemaakt. :-)
Co Oskam
26
March
2014
Geachte mevrouw Puijk,
Dank voor uw reactie en vervelend om te horen dat u overlast ervaart van een geluid wat u �misthoorn� noemt. Wij doen er alles aan om de door u ervaren geluidsoverlast, ondanks de strengere geluidseisen, verder te beperken. Geluid blijft echter heel persoonlijk, wat de een hoort, kan voor de ander nauwelijks waarneembaar zijn. Als sitemanager van windpark Houten ben ik een aantal maal bij u en bij de windmolens langs geweest om te onderzoeken welk geluid u bedoelt. Ook zijn we inderdaad al enige tijd in overleg met Vestas om dit geluid te achterhalen en daar een oplossing voor te bedenken. Ik begrijp goed dat het voor u vervelend is dat een oplossing zo lang op zich laat wachten. Daarom stel ik voor dat ik u beter op de hoogte ga houden van de voortgang. Ik zal daarom binnenkort met u een afspraak maken om binnenkort langs te komen. Zodat ik nog beter weet wat u ervaart en ik u kan uitleggen aan welke oplossingen we momenteel met Vestas werken.

Met vriendelijke groet,
Co Oskam, sitemanager windpark Houten
ditte Puijk
26
March
2014
Geachte men. Oskamp (Co)en Henk,
Henk onze dank voor het mee denken.
ENECO weet heel goed waar het geluid vandaan komt.
ENECO erkent deze geluid.
Het heeft iets met het koeling systeem te maken.
Ben geen deskundige.
Maar de zomer kom eraan.
Onze slaapkamer staat op 300 meter van windturbine 3.
En hier zit het probleem.
Ik zie zo tegen de zomer nachten op.
Dit wordt voor ons met ramen en roosters dicht slapen.
En als de achter kant van de windturbine naar ons slaapkamer staat,wordt het met oordoppen op slapen.
Gerald Jansen
26
March
2014
Doe nou niet net alsof je neus bloed Eneco, de problemen en overlast zijn al 9 maanden bekend en jullie doen geen knikker aan de overlast. Alleen maar pappen en nathouden en wat boompjes plaatsen waarvan jullie geluidekspert zelf zegt dat het gene knikker helpt. Hoezo goed overleg omwonenden? We hebben de projectontwikkelaar in 4 jaar 2x gezien. Verder nooit, ja pas nadat we de media zochten. Vertel dat ook eens eerlijk!!!
Co Oskam
27
March
2014
Geachte mevrouw Puijk,
Wij hebben een vermoeden waar het geluid vandaan komt en zijn met Vestas in overleg om zo te proberen de door u ervaren overlast zo snel mogelijk te verminderen. Concreter kan ik dat helaas nog niet maken. Zoals beloofd ga ik u beter op de hoogte houden van de voortgang en heb ik u gisteren al gesproken.
Met vriendelijke groet,
Co Oskam, sitemanager windpark Houten
Hendrik Jan Erkens
27
March
2014
Geef de windmolens een vrolijk kleurtje!
Co Oskam
27
March
2014
Geachte mevrouw Puijk,
Wij hebben een vermoeden waar het geluid vandaan komt en zijn met Vestas in overleg om zo te proberen de door u ervaren overlast zo snel mogelijk te verminderen. Concreter kan ik dat helaas nog niet maken. Zoals beloofd ga ik u beter op de hoogte houden van de voortgang en heb ik u gisteren al gesproken.

Met vriendelijke groet,
Co Oskam, sitemanager windpark Houten
Mirjam Boode
27
March
2014
T.a.v. Windmolenklachten

Over windenergie bestaan verschillende meningen. Waar de een het prachtig vind, ziet de ander het als horizonvervuiling. En waar de een geluidsoverlast ervaart, hoort de ander er niets van. Als Eneco zijn we heel bewust bezig om onze omgeving steeds vroeger en steeds meer bij de ontwikkeling van windenergie te betrekken en de participatiemogelijkheden te vergroten.
De strengere geluidsnormen zijn te bekijken via: http://projecten.eneco.nl/windpark-houten/nieuws/maatwerkvoorschriften-windpark-houten-zijn-ingeregeld/

Met vriendelijke groet,
Mirjam Boode, windpark Houten