Rotterdam,
04
april
2017
|
15:45
Europe/Amsterdam

Melkveehouder uit Schelluinen biedt dak aan als ‘ZonneHub’ voor zonnepanelen van omwonenden

Melkveehouder Frans Kruis uit Schelluinen biedt in samenwerking met Eneco het dak van zijn boerderij aan als ‘ZonneHub’ voor omwonenden die graag zelf zonnestroom willen opwekken en gebruiken. Bewoners die zelf geen geschikt of eigen dak hebben kunnen zo ‘op afstand’ toch hun eigen zonnestroom opwekken en daarmee op een duurzame manier hun energierekening verlagen.

Voor mensen die overwegen om zelf energie op te wekken met zonnepanelen maar dit niet op hun eigen dak willen of kunnen biedt de ‘ZonneHub’ van Eneco de oplossing. Het duurzame energiebedrijf is onlangs gestart om samen met eigenaren van grote buurtdaken lokale zonneprojecten op te zetten. Op die daken worden zonnepanelen geplaatst die zijn aangeschaft door omwonenden. Zij kunnen al meedoen vanaf één zonnepaneel, waarmee een deelnemer direct al de energienota verlaagt met behulp van de zelf opgewekte zonnestroom. Net als bij zonnepanelen op het eigen dak, ontvangt men namelijk een belastingkorting over de opgewekte stroom. Deelname aan de ZonneHub van Frans Kruis staat open voor inwoners uit Gorinchem, Schelluinen, Hoornaar, Hoogblokland en Arkel.

232 zonnepanelen

De boerderij van Frans Kruis uit Schelluinen biedt een ZonneHub met ruimte voor 232 zonnepanelen. Kruis: ‘Dat mijn dak het voor zo veel mensen mogelijk maakt om toch hun eigen schone stroom op te wekken, da’s toch mooi?!’ En het dak van Kruis blijkt populair. In een paar dagen tijd melden zich al ruim twintig enthousiastelingen. Geïnteresseerden moeten dus niet te lang wachten.

Postcoderoos

Het ‘op afstand’ opwekken van zonnestroom is in opkomst, mede dankzij de zogenaamde Postcoderoosregeling.  Door deze regeling hoeven deelnemers aan lokale collectieve zonneparken geen energiebelasting meer te betalen over de zelf opgewekte stroom. De overheid garandeert dit voor een periode van 15 jaar, terwijl de toekomst van saldering bij zonnepanelen op het eigen dak nog onzeker is. Daardoor levert een investering in een collectief zonnedak tussen zes en acht procent rendement op per jaar.

Meer informatie over deze ZonneHub in Schelluinen is te vinden op www.zonnehub.nl/boerfrans/