Rotterdam,
12
december
2011
|
00:00
Europe/Amsterdam

Martina Cornelia's openen windpark Martina Cornelia

Eneco realiseert vijfde nieuwe windpark dit jaar

Vanmiddag waren de 77-jarige Martina Cornelia de Bruin-Prosman (roepnaam Tineke) en haar 17-jarige kleindochter Martina Cornelia van ’t Hof (roepnaam Margo) twee van de prominenten die Eneco’s windpark Martina Cornelia officieel openden. Het nieuwe windmolenpark op Goeree-Overflakkee bestaat uit vier windmolens die samen stroom opwekken voor zo’n 7800 huishoudens. De molens staan in een polder, die ontstond toen de vader van de nu 77-jarige Martina Cornelia in 1960 een dijk bouwde om een stuk rietland. Hij vernoemde de nieuwe polder naar zijn oudste dochter. 

Windmolenpark
Windpark Martina Cornelia staat aan de noordelijke dijk van Goeree-Overflakkee en ligt in het verlengde van een ander windmolenpark van Eneco: windpark Van Pallandt. Het nieuwe windpark bestaat uit vier Nordex N90 turbines die per stuk een capaciteit hebben van 2,5 MegaWatt. De molens leveren genoeg stroom op voor zo’n 7800 huishoudens en zijn goed voor een CO2-besparing van 15.900 ton per jaar.

Veel gebouwd in Nederland en BelgiëEneco heeft een succesvol bouwjaar achter de rug. In totaal zijn in Nederland en België vijf windmolenparken gebouwd, met een gezamenlijke capaciteit 49,9 MegaWatt, goed voor groene stroom voor ruim 30.000 huishoudens.

Naast windpark Martina Cornelia werd in 2011 in Tilburg windpark FUJIFILM gerealiseerd. Sinds september wekken op het fabrieksterrein vijf Vestas V90 turbines van in totaal 10 MegaWatt stroom op voor zo’n 6000 huishoudens.

In België heeft Eneco dit jaar drie windmolenparken geopend. Langs de E34 tussen Arendonk en Oud-Turnhout zijn zeven windmolens verrezen. Het windpark, dat de naam Zephiros heeft gekregen heeft een vermogen van 16,1 MegaWatt en voorziet 9200 huishoudens van stroom. Bij de gemeente Puurs zijn twee windmolens neergezet met een gezamenlijke capaciteit van 4,6 MegaWatt. (ongeveer 2600 huishoudens).Tenslotte is het bestaande windpark Electricité du Bois du Prince in