Heerhugowaard,
23
oktober
2015
|
09:30
Europe/Amsterdam

Luna Windcomité en Eneco starten onderzoek naar windpark Van Luna

Samenvatting

Op 29 september startte een drie maanden durend onderzoek van Luna Windcomité en energiebedrijf Eneco naar het geluid dat bewoners binnen een straal van 500 meter rondom de drie windmolens ervaren.

Luna Windcomité en Eneco hebben afgesproken om de windmolens gedurende drie maanden met een wisselende instelling te laten draaien om te zien welk effect dit heeft. Ook wordt nauwkeurig de windrichting en de windkracht vastgelegd. Aan het einde van het onderzoek worden de bevindingen van de bewoners vergeleken met de verzamelde data met als doel bijzonderheden te ontdekken. Na analyse worden de onderzoeksgegevens besproken met alle betrokken partijen.

Aanleiding voor het onderzoek is een in 2014 gehouden enquête van het Windcomité onder omwonenden. De resultaten lieten zien dat de klachten voornamelijk in een straal van 500 meter rondom het windpark voorkwamen en dat het met name geluidsklachten betrof.

Het onderzoek eindigt 29 december 2015. Aan omwonenden wordt gevraagd een formulier in te vullen wanneer overlast wordt ervaren. Aan het einde van het onderzoek worden de bevindingen van de bewoners naast de verzamelde data gelegd met als doel bijzonderheden te ontdekken. Zo moet duidelijk worden welk effecten wisselend draaien heeft en wat de gevolgen zijn voor de productie van het windpark. Na analyse worden de onderzoeksgegevens besproken met Provincie Noord-Holland en de Regionale Uitvoerings Dienst (RUD).Het Windcomité en Eneco hebben deze week de bewoners van de 262 huizen die binnen een straal van 500 meter van het windpark liggen, per brief geïnformeerd.