Rotterdam,
10
januari
2017
|
14:37
Europe/Amsterdam

Luminext en Sustainder starten samenwerking voor de slimme stad

Van slimme lantaarnpaal naar flexibele Smart City-hub

Luminext (onderdeel van Eneco Groep) en Sustainder starten een meerjarige samenwerking voor het faciliteren van de slimme stad. Doel is het bieden van een open systeem dat via slimme openbare verlichting met geïntegreerde sensoren gegevens uit de omgeving verzamelt en verwerkt tot concrete en betrouwbare informatie. Hiermee kan een gemeente activiteiten en informatiestromen efficiënt in gang zetten om de stad prettiger, veiliger en duurzamer te maken voor de inwoners.

Geïntegreerde Smart City-hub én licht op maat
Het verlichtingsnetwerk is de basis voor de slimme stad met de lantaarnpaal als hub. Luminext biedt complete beheer- en besturingssoftware voor alle merken verlichting en objecten in de buitenruimte. Deze software is afgestemd op de slimme straatverlichtingsarmaturen met geïntegreerde sensoren van Sustainder. Samen vormen ze een open systeem.

De sensoren van de Sustainder armatuur meten onder andere geluid, beweging, temperatuur en fijnstof. De managementsoftware van Luminext verwerkt deze sensor data tot informatie die nodig is om de stad leefbaarder te maken. Daarnaast wordt met de software van Luminext op afstand het lichtniveau naar behoefte verhoogd of verlaagd voor een veiliger gevoel op straat. Door te dimmen wordt bovendien veel energie bespaard.

Van snelheidsaanpassing tot gezondheidsadvies
De toepassingen van dit open systeem zijn praktisch en flexibel. Naast de geïntegreerde sensoren zijn extra sensoren koppelbaar aan de Sustainder armatuur, afhankelijk van de gegevens die gewenst zijn. Bijvoorbeeld voor het meten van CO2 om bij een te hoge uitstoot de maximum snelheid op de weg te verlagen. Of een sensor voor de registratie van de luchtkwaliteit om astmapatiënten via een app gezondheidsadvies te bieden. Andere voorbeelden zijn een sensor om bij het signaleren van verkeer de straatverlichting te verhogen en een sensor die de wegdektemperatuur meet, zodat strooiwagens tijdig de weg op gaan.

Door techniek te ontwikkelen die voorop loopt, creëren Luminext en Sustainder een nieuwe standaard voor ‘Smart Cities’. De optimaal leefbare stad van morgen; veiliger, groener, aangenamer, gezonder. Henk Walraven, directeur van Luminext: “Je profiteert direct van de slimme verlichting en door de modulair toe te voegen sensoren groeit het mee met de informatiebehoeften van de stad.” Niek de Jong, directeur van Sustainder vult aan: “Het systeem wordt naar de behoeften van de klant steeds verder ontwikkeld. Zo kunnen app ontwikkelaars, gemeenten, provincies en gebiedsbeheerders hun omgeving steeds ‘slimmer’ maken.”

———

Over Luminext - Luminext is innovator en marktleider in beheer- en managementsystemen voor alle merken intelligente openbare verlichting en objecten in de buitenruimte en levert al meer dan 10 jaar energiezuinige en kostenbesparende oplossingen aan overheden, bedrijven en de industrie. Luminext werkt samen met specialistische partners en is als zelfstandig bedrijf onderdeel van Eneco Groep, die zich richt op het versnellen van de transitie naar duurzame energie en het realiseren van slimme, duurzame steden.

Over Sustainder - Sustainder is een nieuw, innovatief Nederlands merk dat smart lighting en smart city-oplossingen levert in binnen- en buitenland. Het bedrijf komt voort uit de combinatie van de voormalige Philips armaturenfabriek in Emmen en het bedrijf Dazzletek, gespecialiseerd in intelligente besturingssystemen voor openbare verlichting. Met de uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van slimme openbare verlichting ontwikkelt Sustainder armaturen die anticiperen op toekomstige ontwikkelingen.

Over Eneco Groep - De missie van Eneco Groep is duurzame energie voor iedereen. Onze visie is dat de energievoorziening zich decentraal en duurzaam ontwikkelt en door samenwerking tot stand komt. Bedrijven en inwoners zorgen voor een revolutionaire verandering van het energielandschap. Samen met hen wil Eneco Groep haar leidende positie in duurzame energie behouden. Met de energie van onze 7.000 mensen dragen we bij aan de energietransitie.

 

 

Beeldverantwoording: Kristoffer Trolle, flickr.com