Rotterdam,
29
januari
2021
|
15:15
Europe/Amsterdam

Inspectievluchten stadswarmtenetten Rotterdam en Capelle aan den IJssel

Eneco inspecteert binnenkort met een klein vliegtuig het stadswarmtenet van Rotterdam en Capelle aan den IJssel. Afgelopen jaar zijn er ook inspectievluchten aangekondigd. Maar door de weersomstandigheden kon er maar een worden uitgevoerd en moet de inspectie nu verder worden afgerond. Tijdens deze inspectievluchten wordt met behulp van infraroodtechniek het leidingnetwerk in beeld gebracht. Zo worden onregelmatigheden in het warmtenet zichtbaar en weten we waar onderhoud nodig is.

Infraroodcamera
Het gespecialiseerde bedrijf Miramap brengt met behulp van een klein vliegtuig en een infraroodcamera de temperatuurverschillen tussen de stadswarmteleidingen en de omgeving in beeld. Aan de hand van de gemaakte beelden worden onderhoudsactiviteiten gericht en efficiënt ingepland. Zo kunnen storingen worden voorkomen.

Planning
Maximaal 3 avonden vliegen we op ongeveer 600 meter hoogte over Rotterdam en Capelle aan den IJssel. De inspectievluchten kunnen alleen uitgevoerd worden als het droog, helder, koud en donker is. Dan levert de thermografische scan de beste beelden op. De inspectievluchten worden uitgevoerd na zonsondergang tot uiterlijk 23:00 uur in de avond in de periode van eind januari tot eind april. Welke avonden dat worden, hangt af van de weersomstandigheden. Zodra we gaan vliegen, maken we dat bekend via social media (@Eneco) en onze website.

Geluidsoverlast
Om de stadswarmtenetten te inspecteren voert Eneco regelmatig inspectievluchten uit. De afgelopen jaren zijn op dezelfde wijze de stadswarmtenetten van Utrecht, Nieuwegein, Den Haag, Delft en Zoetermeer in beeld gebracht. Ondanks dat er gekozen is voor een klein en stil vliegtuig, zorgen de inspectievluchten voor geluidsoverlast. Niet alleen boven Rotterdam en Capelle aan den IJssel maar, afhankelijk van de windrichting, ook in de omliggende gemeenten.

Communicatie
Tijdens de voorbereiding van de inspectievluchten zijn de gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Gouda, Hoekse Waard, Krimpen aan den IJssel, Krimpenerwaard, Lansingerland, Nissewaard, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Waddinxveen, Zuidplas en de DCMR, Politie Rijnmond en Veiligheidsregio Rotterdam geïnformeerd over het uitvoeren van de inspectievluchten.

In de week van 18 januari hebben we een de inspectievluchten via een advertentie in diverse huis-aan-huisbladen en het AD Rotterdam aangekondigd, zodat alle inwoners op de hoogte zijn.

Video
Deze video geeft een indruk van een dergelijke inspectievlucht. Daarop is te zien hoe een inspectievlucht (Den Haag, winter 2018) uitgevoerd wordt en wat er met de resultaten van de warmtescan wordt gedaan.

Downloads
Naast de advertentie en de video is bij dit nieuwsbericht ook een PDF met veel gestelde vragen en ook een afbeelding van het vluchtplan te downloaden.