Rotterdam,
07
februari
2020
|
19:55
Europe/Amsterdam

Inspectievluchten stadsverwarming Rotterdam en Capelle aan den IJssel van start

Vanavond is Eneco van start gegaan met de inspectie van het stadswarmtenet van Rotterdam en Capelle aan den IJssel. Met een klein vliegtuig wordt met behulp van infraroodtechniek het leidingnetwerk in beeld gebracht. Zo worden onregelmatigheden in het warmtenet zichtbaar en weten we waar onderhoud nodig is.

Infraroodcamera

Het gespecialiseerde Deense bedrijf COWI brengt met behulp van een klein vliegtuig en een infraroodcamera de temperatuurverschillen tussen de stadswarmteleidingen en de omgeving in beeld. Aan de hand van de gemaakte beelden worden onderhoudsactiviteiten gericht en efficiënt ingepland. Zo kunnen storingen worden voorkomen.

Planning

Uitgangspunt is om drie avonden vluchten uit te voeren op 600 meter hoogte over Rotterdam en Capelle aan den IJssel. Alleen als het droog, helder, koud en donker is. Dan levert de thermografische scan de beste beelden op. De inspectievluchten worden uitgevoerd na zonsondergang tot uiterlijk 23:00 uur in de avond in de periode van januari tot eind april.

Geluidsoverlast

De afgelopen jaren zijn op dezelfde wijze de stadswarmtenetten van Utrecht, Nieuwegein, Den Haag, Delft en Zoetermeer in beeld gebracht. De vluchten, die worden uitgevoerd met een klein vliegtuig, kunnen voor geluidsoverlast zorgen. Niet alleen boven Rotterdam en Capelle aan den IJssel maar, afhankelijk van de windrichting, ook in de omliggende gemeenten.

Communicatie

Tijdens de voorbereiding van de inspectievluchten zijn de gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Capelle aan den IJssel, Gouda, Hoekse Waard, Krimpen aan den IJssel, Krimpenerwaard, Lansingerland, Nissewaard, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Waddinxveen, Zuidplas en de DCMR, Politie Rijnmond en Veiligheidsregio Rotterdam geïnformeerd over het uitvoeren van de inspectievluchten.

Video

De video bij dit bericht geeft een indruk van een dergelijke inspectievlucht. Daarop is te zien hoe een inspectievlucht (Den Haag, winter 2018) uitgevoerd wordt en wat er met de resultaten van de warmtescan gedaan wordt.

Downloads

Naast de advertentie en de video is bij dit nieuwsbericht ook een PDF met veel gestelde vragen.