Rotterdam,
01
maart
2021
|
15:48
Europe/Amsterdam

Inspectievlucht stadswarmtenetten Houten en Amersfoort

Vanavond inspecteert Eneco de stadswarmtenetten van Houten en Amersfoort. Met een klein vliegtuig wordt met behulp van infraroodtechniek het leidingnetwerk in beeld gebracht. Zo worden onregelmatigheden in het warmtenet zichtbaar en weten we waar onderhoud nodig is.

Infraroodcamera
Het gespecialiseerde bedrijf Miramap brengt met behulp van een klein vliegtuig en een infraroodcamera de temperatuurverschillen tussen de stadswarmteleidingen en de omgeving in beeld. Aan de hand van de gemaakte beelden worden onderhoudsactiviteiten gericht en efficiënt ingepland. Zo kunnen storingen worden voorkomen.

Planning
Er wordt een avond op ongeveer 600 meter hoogte gevlogen boven Houten en Amersfoort. De inspectievlucht kan alleen uitgevoerd worden als het droog, helder, koud en donker is. Dan levert de thermografische scan de beste beelden op. De inspectievlucht wordt uitgevoerd vanaf 19:30 tot uiterlijk 21:00. Beide gemeenten en Veiligheidsregio Utrecht zijn geïnformeerd door Eneco.

Geluidsoverlast
Om de stadswarmtenetten te inspecteren voert Eneco regelmatig inspectievluchten uit. De afgelopen jaren zijn op dezelfde wijze de stadswarmtenetten van Utrecht, Nieuwegein, Den Haag, Delft en Zoetermeer in beeld gebracht. Ondanks dat er gekozen is voor een klein en stil vliegtuig, zorgen de inspectievluchten voor geluidsoverlast. Niet alleen boven Houten en Amersfoort maar, afhankelijk van de windrichting, ook in de omliggende gemeenten.

Video
De video bij dit bericht geeft een indruk van een dergelijke inspectievlucht. Daarop is te zien hoe een inspectievlucht (Den Haag, winter 2018) uitgevoerd wordt en wat er met de resultaten van de warmtescan gedaan wordt.

Downloads
Naast de advertentie en de video is bij dit nieuwsbericht ook een PDF met veel gestelde vragen te downloaden.