Maldegem,
01
april
2011
|
00:00
Europe/Amsterdam

In de Stad Gent krijgen 140 daken zonnepanelen van Ecostream

Christophe Peeters, schepen van Financiën, Facility Management, Sport en Haven, huldigt het eerste dak in dat de stad zonne-energie schenkt, op het Beach House van de Blaarmeersen. Tegen eind dit jaar zullen de Stad en OCMW Gent in totaal 140 daken uitrusten met photovoltaïsche zonnepanelen, goed voor 7 MW-piek aan vermogen om stroom stroom op te wekken. De panelen worden geïnstalleerd door het Maldegemse Ecostream, deel van de Eneco groep, en een van de meest ervaren spelers in zonne-energie op de Belgische markt.

Tegen eind 2011 zullen 140 daken van de Stad Gent en het OCMW uitgerust zijn met zo’n 30.000 photovoltaïsche panelen, die zonne-energie omzetten in groene voordelige elektriciteit voor de stad. De panelen worden geplaatst door het Maldegemse Ecostream, ervaren speler in zonne-energie op de Belgische markt met al meer dan 20 jaar ervaring.Johan Konings, algemeen directeur van Ecostream: “De zonnepanelen worden zowel in het stadscentrum als in de rand van Gent geïnstalleerd, op de daken van zwembaden, sporthallen, schoolgebouwen en ook administratieve gebouwen en opslagplaatsen, zodat de opgewekte voordelige stroom te allen tijde gebruikt kan worden in en rond de gebouwen. Bovendien hoeft het Stadsbestuur van Gent zelf geen investering te doen, vermits Ecostream de volledige financiering van ongeveer 20 miljoen euro op zich neemt.”Voor de plaatsing van de zonnepanelen screende Ecostream 400 gebouwen op hun geschiktheid om met zonne-energie te werken. Voor de realisatie van het project schakelt het bedrijf een groep van onderaannemers uit de regio in, waardoor ook extra werk gecreëerd wordt voor lokale elektriciteitsinstallateurs, specialisten in dakstabiliteit en –bekleding en dakwerkers.Het stadsbestuur nam het initiatief voor de zonnepanelen reeds in 2009, en gunde de opdracht aan Ecostream. Schepen Christophe Peeters: “Dit soort publiek-private samenwerking geeft beide partijen ongeziene kansen om duurzame ideeën concreet om te zetten in duurzame daden.”Ecostream is onderdeel van de Nederlandse Eneco groep, die vorige week nog aankondigde dat het België als één van de belangrijkste groeimarkten ziet voor zowel de productie als de levering van duurzame energie, en vanaf augustus naast de bedrijfswereld ook de particuliere markt zal bedienen.

Over Ecostream/Eneco

Het van oorsprong Nederlandse energiebedrijf Eneco is sinds 2003 actief in ons land, en werkt er inmiddels reeds voor 1.500 grote bedrijven en overheden, zoals AB-Inbev, O’Cool en Lidl. Sinds kort levert Eneco ook aan de Belgische KMO-markt, en vanaf augustus eveneens aan particulieren.Eneco is een geïntegreerd energiebedrijf dat zich richt op de productie, de handel, het transport en de levering van gas en elektriciteit, maar eveneens van zonne- (Ecostream), wind- (AirEnergy) en bio-energie. Sinds zijn ontstaan groeide Eneco België van 2 naar 150 medewerkers en haalt het een jaarlijkse omzet van 200 miljoen euro. De volledige Eneco groep behaalde in 2010 een omzet van 4.722 miljoen euro, en investeerde ruim 730 miljoen euro. Bij Eneco groep werken in totaal 6.500 medewerkers.