Den Haag,
10
januari
2013
|
17:00
Europe/Amsterdam

Haag Wonen en Eneco voor een geiservrij Den Haag

Geisers verwijderd uit meer dan 8.000 woningen

Samenvatting

8.000 woningen heeft Haag Wonen afgelopen jaren geiservrij gemaakt. Uit de laatste 3.800 woningen verwijdert de Haagse corporatie komende jaren de geisers. Dat doet Haag Wonen – net als voorgaande jaren – samen met de installatietak van energiebedrijf Eneco. Beide partijen bekrachtigden dit door gisteren een convenant te tekenen.

De openverbrandingstoestellen kunnen – in combinatie met slechte ventilatie – gevaarlijk zijn voor de gezondheid van huurders. Daarom hebben beide partijen officieel uitgesproken de laatste geisers actief te gaan vervangen door modernere verwarmings- en warmwaterinstallaties. Combiketels bijvoorbeeld, en boilers. Bovendien is per wooncomplex vastgelegd wie wat doet.

Duurzaam verwarmen
In de woningen worden geisers de komende jaren vervangen door een moderner apparaat. Dit gebeurt bij individuele woningen – bijvoorbeeld als de huurder verhuist. Maar ook per wooncomplex, als dit bijvoorbeeld wordt opgeknapt. Geeft een geiser storing? Dan wordt ook direct gekeken naar een alternatief.
Waar nog geisers hangen, zorgt Eneco voor scherper toezicht op onderhoud van de geisers. Bovendien zorgt Eneco voor de aanwezigheid van goed functionerende koolmonoxidemelders die elk jaar worden gecontroleerd.  Deze melders voorkomen jaarlijks vele koolmonoxideslachtoffers. Beide partijen zetten daarnaast in op extra informatie voor huurders. Bijvoorbeeld over de noodzaak van ventileren en goed werkende koolmonoxidemelders.
Hoe snel het terugbrengen van het aantal geisers gaat, is niet helemaal in te schatten. Dit hangt ook af van de financiële slagkracht van corporaties de komende jaren. Het streven is om in 2020 ook de laatste geisers uit de woningen van Haag Wonen te hebben verwijderd.

Haag Wonen verhuurt 22.500 woningen in Den Haag. Door wonen beter en veiliger te maken, geeft de puur Haagse corporatie meer dan 50.000 mensen een thuisbasis.

Deel deze release

Laatste nieuws