Rotterdam,
20
oktober
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Groenlabel van Ineke Dezentjé Hamming

Samenvatting

Ineke Dezentjé Hamming is voorzitter van FME, de ondernemersvereniging van de technologische industrie. Hoe groen is dit voormalige VVD-Kamerlid, die houdt van de natuur en van vliegen? “Groene stroom zou goedkoper moeten zijn dan grijze stroom.”

Wat doet u persoonlijk aan duurzaamheid?

“Duurzaamheid loopt door mijn hele leven en door alles wat ik doe heen. Ik ben zuinig op het milieu. Ik probeer mijn energieverbruik te verlagen, zuinig met de omgeving om te springen, te wassen met koud water. Ik let op verwarming, heb LED-verlichting. Ik heb alles. Dat is ook niet gek, want als voorzitter van de technologie industrie zit ik midden in de discussie over duurzaamheid. Je kunt het zo gek niet bedenken, of ik houd er rekening mee. Op mijn kleine appartementje in Portugal liggen zonnepanelen. In Nederland heb ik ze nog niet.”

Hoe combineert u een drukke baan met een duurzaam leven?

“Reizen met de auto is voor mij de meest efficiënte manier van verplaatsen. Ik probeer wel een telefonische vergadering in te plannen, als het even kan. Dat lukt niet altijd, omdat ik ook veel van de 2.400 FME-leden bezoek. Ik kan er niet altijd aan ontkomen.”

Wat is de belangrijkste reden dat u aan duurzaamheid werkt?

“Ik ben dol op de natuur. Ik vind dat wij nogal een potje van de wereld hebben gemaakt. Ik gun de volgende generatie ook het genieten van onze natuur. We moeten er alles aan doen om dat intact te houden. Niet alleen de natuur, maar ook zuinig zijn op de grondstoffen, zoveel mogelijk recyclen. Ik ben een groot voorstander van een circulaire economie.”

Vindt u dat u voldoende doet voor duurzaamheid?

“Het kan altijd beter. Ik kijk er bijvoorbeeld naar uit een elektrische auto te hebben. Als er een type op de markt komt dat een voldoende grote actieradius heeft en een betere milieuvoetafdruk heeft over de gehele levensduur, dan schaf ik er snel één aan. Ik zie wat er allemaal technologisch mogelijk is, bijvoorbeeld smart grids. Je kunt stroom leveren en weer op gebruiken op momenten dat stroom goedkoper is. Dat zijn prachtige ontwikkelingen die wat mij betreft niet snel genoeg kunnen gaan.”

Welke prijs wilt u betalen voor een duurzame energievoorziening?

“Ik ben bereid meer te betalen als ik daarvoor echt groene stroom terug krijg, hoewel ik eigenlijk vind dat groene stroom goedkoper zou moeten zijn dan grijze. Dan kunnen meer mensen voor groene stroom kiezen. Ik wil goede dingen belonen en de vervuiler laten betalen. Wel op voorwaarde dat je meer invloed hebt op de duurzaamheid van de stroom en het verlagen van het verbruik. Op de slimme meter die ik thuis heb, kan ik bijvoorbeeld slecht mijn verbruik zien. Als ik meer betaal, wil ik invloed hebben op hoe ik minder kan verbruiken. En als ik er iets aan doe, dan moet de overheid dat ook doen.”

Wat zou de overheid moeten doen?

“Ik hoor over allerlei banenplannen. Ik zou zeggen, zorg dat er goede subsidies zijn, zodat heel Nederland in de gelegenheid wordt gesteld om het huis te verduurzamen. Dat levert echte banen op in de bouw, in de technologie en het dient het doel van de verduurzaming. Dat zet meer zoden aan de dijk. Ik vind ook dat de overheid meer innovatief moet inkopen. Ze heeft daar een groot budget voor, wettelijk gezien 2,5%. Dat percentage moet sowieso verdubbelen. En ik vind dat gemeenten op grote schaal in LED-verlichting moeten investeren. Er komt weer een begroting aan en het aanschaffen van LED-verlichting is natuurlijk eenmalig duurder, maar als je kijkt naar de totale kosten van het gebruik, dan verdien je dat in een paar jaar terug. Gemeenteraden durven dat vaak niet aan, want ‘ja, misschien moet dan volgend jaar de hondenbelasting wel omhoog’ en als politicus wil je dat natuurlijk niet. Dus dan toch maar niet, die LED-verlichting. Maar in feite moet dat echt overal gebeuren. Burgers zouden hun gemeentes daarom moeten vragen: ‘Waarom hebben wij nog geen LED-verlichting?’”

Welke milieuvervuilende bezigheden kunt u echt niet missen?

“Vliegen. Dat doe ik zakelijk en privé. Handelsmissies per cruiseboot zouden een leuk alternatief zijn, maar ik weet niet hoe milieuvervuilend dat is. Privé wil ik graag vliegen, want ik vind het prettig om verre reizen te maken. Ik heb mijn hele leven gereisd. De wereld was mijn werkterrein.”

Bent u voorstander van windmolens in uw gemeente?

“Ja, ik heb er zelfs aan gedacht om in mijn wijk, met tweehonderd huizen, zelf een windmolen te plaatsen. Ik kan me voorstellen dat meer mensen dat zouden willen. Ik vond het echter lastig te weten bij welk loket ik mij dan moet vervoegen. Ik vind dat nog slecht georganiseerd in Nederland.”

Eén van de regelingen is de zogenoemde ‘postcoderoos’-regeling, waarmee burgers die investeren in lokale, duurzame energie korting op de Energiebelasting kunnen krijgen. Was dat een optie voor u?

“Die regeling ken ik niet. Vaak is het probleem van dit soort goedbedoelde regelingen, dat ze ontoegankelijk zijn en daardoor blijven hangen in goede bedoelingen. Ze moeten eenvoudig zijn, toegankelijk en snel uitvoerbaar, zonder al teveel bureaucratie. Dan kun je echt grote stappen zetten. En dat is nodig, lijkt mij.”

Als u zou moeten kiezen tussen energie uit kolen, gas en uit atoomenergie, wat zou dan uw voorkeur hebben?

“Mijn eerste voorkeur is aardgas, maar ik denk dat het voor het land belangrijk is dat je ze alle drie gebruikt. Wellicht is het zelfs goed om één derde aardgas, één derde kolen en één derde kernenergie te hebben.”

Welk energielabel geeft u zichzelf? (A = zeer duurzaam, G = helemaal niet duurzaam)

“A natuurlijk. Dit is een strikvraag, het kan altijd beter. Maar ik zet me er wel voor in, niet alleen privé, maar ook zakelijk. Dus ik geef mijzelf toch een A-label.”