Rotterdam,
06
oktober
2014
|
16:57
Europe/Amsterdam

‘Energielegioen’ helpt wijkbewoners met energievragen

Samenvatting

Om bewoners van de Rotterdamse wijk Feijenoord bewuster te maken van hun energieverbruik en energienota starten welzijnsorganisatie DOCK, de gemeente Rotterdam, netbeheerder Stedin en energiebedrijf Eneco de campagne ‘Het Energielegioen’. Het Energielegioen bestaat uit dertig vrijwilligers die de bewoners van deze wijk gaan helpen met vragen en problemen op het gebied van energie.

Betalingsachterstanden
DOCK, dat actief is in meerdere grote gemeenten, ontvangt dagelijks een groot aantal energiegerelateerde vragen. Leyla Cakir van DOCK: “Deze campagne is een onderdeel van onze armoedebestrijdingscampagne De Verborgen Bloemen. Wij vinden het belangrijk dat bewoners zelfredzaam zijn als het gaat om uitgaven en inkomsten. Met name in wijken met lagere inkomens is energie een terugkerend thema. Bewoners benaderen ons met vragen over betalingsproblemen of een te hoog verbruik. Door middel van huisbezoeken en voorlichtingssessies gaan we tips en adviezen geven over energiebesparing. Wij zijn enthousiast over de samenwerking met Eneco. Enerzijds omdat veel wijkbewoners klant zijn van Eneco, anderzijds omdat zij veel kennis heeft over energiebesparing en deze wil delen met de vrijwilligers.”

Voorkomen van problemen
Anneke van Kollenburg namens Eneco: “Als energiebedrijf hebben we een maatschappelijke rol als het gaat om basisvoorzieningen als elektriciteit en gas. Dankzij deze samenwerking kunnen we mensen op weg helpen naar een lagere energierekening en voorkomen dat er bijvoorbeeld financiële problemen ontstaan vanwege de energienota.”

Ambassadeurs uit de wijk
De vrijwilligers van het Energielegioen hebben een speciale training gehad en komen zelf ook uit de wijk. Ze kunnen hun buurtbewoners helpen bij problemen met de energierekening en adviseren op het gebied van energiebesparing. Onder meer doordat ze de juiste ingang bij Eneco kennen, waardoor ze bijvoorbeeld direct duidelijkheid kunnen verschaffen over een mogelijke betalingsregeling of te hoog termijnbedrag. Van Kollenburg: “Met de winter voor de deur willen we met dit initiatief ook voorkomen dat mensen afgesloten worden. Door eerder met ze in contact te komen en te kijken welke mogelijkheden er zijn.”

Het Energielegioen trekt vanaf 8 oktober de wijk in en verwacht tot het einde van het jaar ongeveer 2000 huisbezoeken af te leggen.