Rotterdam,
09
februari
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

Energiebesparen wordt 'fun' met de lage meterstande loterij

Om mensen ervan bewust te maken dat ze met eenvoudige maatregelen in en om de woning energie kunnen besparen, starten vanaf dinsdag vier woningcorporaties met De Lage Meterstanden Loterij. Dit spel, dat moet leiden tot minder energieverbruik en waarbij de meterstand het lotnummer vormt, is een initiatief van energiebedrijf Eneco. Door te besparen maken deelnemers zes weken lang elke week kans op energiezuinige prijzen.

De deelnemende woningcorporaties zijn Wooncompagnie (omgeving Hoorn), HW Wonen (Hoekse Waard), Woonstichting Samenwerking Vlaardingen en Ressort wonen (Rozenburg). Bij succes zal de Lage Meterstanden Loterij door woningcorporaties in heel Nederland ingezet worden om mensen aan te zetten zuinig met energie om te springen.

Aanval op de energierekening

Wekelijks besparen op het energieverbruik is goed mogelijk. Dat is de boodschap die de corporaties en Eneco aan huurders willen overbrengen. Met kleine aanpassingen, zonder dat je moet inleveren op het comfort. Op basis van de meterstand per week wordt berekend of een huurder heeft bespaard op zijn of haar energiegebruik. De tips en de opdrachten zijn zo divers dat alle deelnemers iedere week opnieuw kunnen besparen op de energierekening. Zelfs als zij zelf al energiebewust zijn en bijvoorbeeld de gehele woning al hebben voorzien van spaarlampen. Voeren de deelnemers alle opdrachten uit dan kunnen zij op jaarbasis flink besparen. Voor een gemiddeld gezin kan dat oplopen tot:

  • Verlichting € 44,-
  • Keuken € 22,-
  • Verwarming €122,- 
  • Wassen & drogen € 46,-
  • Huishoudelijke apparaten € 37,- 
  • Badkamer €79,- 

Bespaarmannen

Extra bespaartips komen tijdens de Lage Meterstanden Loterij van de bespaarmannen. Deze twee experts op het gebied van het terugdringen van energieverbruik geven meer praktische aanwijzingen voor het besparen van energie in de woning. Denk hierbij aan:‘zorg dat de koelkast op stand 4 staat en niet op 5’ of ‘Staat uw koelkast pal tegen de muur? Zo ja, schuif hem 10 centimeter van de muur’. Via de website kunnen bewoners mailen met de bespaarmannen voor extra bespaartips. Daarnaast gaan de bespaarmannen aan de slag in woning van Burgemeester Bruinsma van Vlaardingen en op het gemeentehuis van Oud-Beijerland met een verbruiksanalyse, want iedereen kan besparen.

Meespelen

De huurders van de vier woningcorporaties spelen elk een eigen Lage Meterstanden Loterij. Ook huurders die geen klant zijn van Eneco kunnen meedoen met de loterij, net als inwoners van de deelnemende gemeenten. Ga voor meer informatie naar: www.lagemeterstandenloterij.nl.