Rotterdam,
27
augustus
2021
|
12:00
Europe/Amsterdam

Eneco wint aanbesteding warmte- en koudesysteem voor drie deelgebieden in Amsterdam Overamstel

Energieleverancier Eneco gaat zorgen voor het collectief warmte- en koudenet voor de verwarming, de koeling en warm kraanwater in drie deelgebieden in Amsterdam Weespertrekvaart Midden/Oost, Amstelkwartier 3e fase en Kauwgomballenkwartier. Dit is de uitkomst van de tender die de gemeente Amsterdam op 5 november vorig jaar uitschreef.

In het gebied worden in de komende jaren ongeveer 3.200 woningen, drie basisscholen, detailhandel, twee supermarkten, horeca, kantoren en diverse maatschappelijke voorzieningen gerealiseerd. Vanuit twee technische ruimtes in het gebied gaat Eneco warm water produceren en naar de woningen en de andere gebouwen brengen voor de verwarming en het warme kraanwater. Eneco zorgt daarnaast het hele jaar voor koeling voor gebouwen die dat nodig hebben (in de zomer dus ook voor woningen) via een apart leidingnet met koel water. De energieleverancier ontwerpt, bouwt, beheert, onderhoudt en exploiteert het warmte- koudenet voor de komende dertig jaar.

Goedkoper systeem voor bewoners

Met de tender geeft de gemeente uitvoering aan de motie van de gemeenteraad voor de aanleg van lage temperatuur netwerken in nieuwbouwgebieden. Wethouder Marieke van Doorninck: ‘We willen nieuwe buurten in Amsterdam zo duurzaam mogelijk en aardgasvrij bouwen. Daar hoort dus ook een duurzaam, energieneutraal en betaalbaar warmtesysteem bij. Met deze gunning gaan we in deze gebieden gebruik maken van duurzame, innovatieve warmtebronnen. Eneco laat zien dat dit soort lage temperatuur warmtesystemen haalbaar zijn. Dat verdient navolging op andere plekken in de stad.’

‘Wij zijn trots dat de gemeente Amsterdam voor Eneco heeft gekozen en kijken ernaar uit om aan de slag te gaan met alle betrokkenen. Onze ervaring en ambitie om de energietransitie verder te versnellen helpen ons om voor dit gebied een modulair en volledig elektrisch warmte en koudesysteem te realiseren,’ aldus Manja Thiry, directeur warmte bij Eneco.

Duurzaam systeem

Eneco bouwt een modulair thermisch smartgrid. Het bestaat uit warmte en koude opslagsystemen in dieper gelegen ondergrondse bronnen onder het gebied, lucht-water-warmtepompen, een distributienet met leidingen, zonnepanelen en per gebouw een afleverstation. Het systeem is ‘smart’ omdat uitwisseling van warmte en koude mogelijk is tussen gebouwen, afgestemd op de vraag. Daarnaast wil Eneco zonnepanelen plaatsen op de daken van de nieuwbouw in het gebied, in afstemming met de desbetreffende projectontwikkelaars. De verder benodigde elektriciteit komt van eigen opwek door Eneco in Nederland. Daarmee is het systeem volledig energieneutraal en geheel volgens de eisen van de gemeente.

Aanleg en levering

De opbouw van het warmte- en koudenet volgt de fasering van het bouwprogramma in Weespertrekvaart Midden/Oost, Amstelkwartier 3e fase en Kauwgomballenkwartier. Nieuwe gebouwen kunnen worden aangesloten op het warmte- en koudesysteem in de twee technische ruimtes in het gebied. Deze besparen de ontwikkelaars veel ruimte in de panden. De eerste werkzaamheden zullen in 2022 plaatsvinden en de eerste warmte/koudelevering wordt verwacht begin 2024. In de toekomst kunnen ook bestaande woningen en andere gebouwen in de omgeving worden aangesloten, zodat deze ook gebruik kunnen maken van duurzamere warmte en koude en CO2 wordt bespaard.

Nadere informatie:

Gemeente Amsterdam: Lisa den Oudendammer, woordvoerder wethouder Van Doorninck, 06 1037 0483 / l.oudendammer@amsterdam.nl

Eneco: Edwin van de Haar, manager mediarelaties, 0640 755463 / Edwin.vandehaar@eneco.com