Rotterdam,
29
januari
2013
|
11:30
Europe/Amsterdam

Eneco verwarmt en koelt FIRST-toren in Rotterdam

Samenvatting

Pal voor het nieuwe Rotterdam Centraal Station komt een van de hoogste en tevens duurzaamste kantoren van de Maasstad. Energiebedrijf Eneco verwarmt en koelt dit 120 meter hoge gebouwmet de naam FIRST Rotterdam, waarin ook winkels en woningen komen,  op een speciale manier.

Hierdoor gebruiken we minder energie, en minder fossiele brandstoffen. Het gebouw is overigens ook aangesloten op ons warmtenet. Dit warmtenet wordt over een paar jaar gevoed met groene restwarmte vanuit de AVR in Rozenburg.
Avindre Ramnath, ontwikkelaar energieprojecten Eneco
Artist Impression FIRST-gebouw

Warmte en koude worden gedurende de seizoenen tijdelijk in de grond opgeslagen en weer opgepompt wanneer het nodig is. Deze manier om een aangenaam binnenklimaat te krijgen levert een aanzienlijke milieuwinst op: de  uitstoot van CO2 wordt verlaagd met 44 procent.

Eneco boort onder FIRST Rotterdam op een diepte van 125 tot 130 meter twee bronnen in watervoerende zandlagen. Uit de ene bron wordt in de zomer de opgeslagen koude aan het water onttrokken voor de koeling van het gebouw. Het water dat daardoor warmer uit het gebouw  terugkomt wordt opgeslagen in de warme bron. In de winter wordt dit relatief warme water gebruikt voor de warmtelevering. Een warmtepomp zorgt voor extra verhoging van de temperatuur zodat het geschikt is voor ruimteverwarming en warm water uit de kraan.

Partners in FIRST Rotterdam
FIRST Rotterdam is een gezamenlijk ontwikkeling van MAB Development en Maarsen Groep. Met het project is een totale investering gemoeid van ca. 150 miljoen euro. De architectuur is van de Architekten CIE. De bouw is in handen van VolkerWessels bedrijven Boele & van Eesteren en Wessels. De ontwikkeling van de duurzame energie installatie ligt bij Eneco die Energie Totaal Projecten (ETP) opdracht heeft gegeven de warmte-koude-opslag installatie te bouwen. De bouw van FIRST is half december 2012 gestart. De eerste huurders worden NautaDutilh en Robeco.

Deel deze release

Laatste nieuws