Rotterdam,
30
oktober
2013
|
15:00
Europe/Amsterdam

Eneco verlaagt voor derde keer op rij haar energieprijs

Én klant is fors goedkoper uit door lager transporttarief

Samenvatting

Energiebedrijf Eneco brengt per 1 januari 2014 voor de derde keer op rij minder in rekening bij klanten met variabele leveringstarieven. De kosten voor elektriciteit dalen licht, de prijs voor gas blijft vrijwel gelijk. Over het geheel is er sprake van een flinke daling omdat ook de transportkosten van gas en elektriciteit omlaag gaan.

De energierekening daalt extra, omdat de transportkosten van gas en elektriciteit die de netbeheerders in rekening brengen per 1 januari dalen. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt bepaald. De hoogte van dat bedrag is nog niet bekend. Het verschilt ook per netbeheerder.

De oorzaak van de licht lagere stroomprijs per 1 januari is de situatie op de energiemarkt. In die markt blijft de vraag nog steeds achter bij het aanbod. Hierdoor heeft Eneco scherper kunnen inkopen.

Op 1 januari 2013 en 1 juli 2013 verlaagde Eneco de tarieven voor consumenten ook al, toen met zo’n 80 en 20 euro op jaarbasis. Die tariefdalingen kwamen vooral door een lager gastarief. Met de nieuwe tarieven profiteren klanten van Eneco met variabele leveringstarieven voor de derde keer op rij van een lagere energierekening.

Voor een gemiddeld huishouden gaat het deze keer op jaarbasis om zo’n 2,50 euro. Dit betreft een indicatie. De definitieve tarieven worden eind december bekend gemaakt.

De opslag voor duurzame energie zal wel hoger uit gaan vallen. Met deze opslag stimuleert de overheid de verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening. Het nieuwe tarief moet nog door de overheid worden vastgesteld. Daar heeft Eneco geen invloed op. Het is tenslotte ook nog niet bekend of de energiebelasting gelijk zal blijven.

Voor klanten met stadsverwarming geldt een andere regeling gezien het van kracht worden van de Warmtewet op 1 januari. Deze groep zal daarover apart worden geïnformeerd.

Eneco gaat in haar berekeningen er van uit dat een gemiddeld huishouden per jaar 3.350 kWh elektriciteit en 1600 m3 gas verbruikt.