Rotterdam,
23
oktober
2023
|
16:07
Europe/Amsterdam

Eneco treft maatregelen voor warmtevoorziening in Rotterdam en omgeving na brand bij AVR

Op 21 september woedde een grote brand bij afvalverwerker AVR in Rotterdam. Hierdoor kan deze grootste bron van Eneco’s warmtenet in de omgeving Rotterdam de komende maanden geen warmte leveren. Eneco heeft de afgelopen weken diverse (mogelijke) gevolgen in kaart gebracht en vervolgens een aantal scenario’s opgesteld om de warmtevoorziening zo goed mogelijk te waarborgen.  

Eneco heeft al jaren een partnerschap met Uniper, dat de warmtevraag opvangt bij pieken in de vraag, of – zoals nu- bij uitval van een warmtebron. Doordat deze back-up direct is ingeschakeld na de brand hebben klanten geen hinder ondervonden van de uitval van AVR. Maar vanzelfsprekend is het warmtenet van Eneco niet drievoudig uitgevoerd. Er is geen ‘back-up van de back-up’. Dat kan in de komende maanden mogelijk gevolgen hebben, met name bij een storing, of als het (zeer) streng gaat vriezen.  

Eneco zet alles op alles om al te grote hinder voor de klanten te voorkomen. Daarom worden onder andere de volgende maatregelen voorbereid, die afhankelijk van de omstandigheden worden ingeroepen: 

·       Het bijplaatsen van extra ketels om warmte te produceren. Deze worden de komende weken op een aantal, veelal bestaande, locaties bijgeplaatst. Zij kunnen naar verwachting vanaf januari bijdragen aan de warmteproductie. Betrokkenen in en rondom de locaties worden hierover geïnformeerd.  

·       Naar verwachting komt een kleinere warmtebron bij AVR vanaf midden november wel weer beschikbaar. Deze kan ook een deel van de warmtevraag opvangen. Daarnaast wordt voortdurend gekeken of er verdere aanpassingen nodig zijn in het Rotterdamse warmtenet.

·       Eneco gaat in gesprek met een aantal grootverbruikers van het warmtenet, zoals bedrijven, zodat zij hun warmtegebruik kunnen aanpassen ten behoeve van het warmtegebruik van huishoudens, met name als het flink gaat vriezen. Dan zouden zij bijvoorbeeld tijdelijk ‘peak shaving’ kunnen toepassen, wat betekent dat ze hun warmtevraag beter verspreiden over de dag zodat er minder piekvraag is.  

·       Voor de warmtenetten in Capelle aan den IJssel en in Bergschenhoek en omgeving voorziet Eneco nu geen problemen.  

Eneco is in nauw contact met de gemeente en alle andere betrokkenen om deze maatregelen zo goed en zo snel mogelijk voor te bereiden en indien noodzakelijk uit te voeren. Over elke stap zal Eneco apart communiceren met de betrokkenen. Er zijn 46.000 klanten in Rotterdam en omgeving aangesloten op Eneco’s warmtenet.

Voor de meest actuele informatie en vragen, zie: eneco.nl/brand-avr