Rotterdam,
10
december
2019
|
13:26
Europe/Amsterdam

Eneco treedt toe tot groene waterstofcoalitie Goeree-Overflakkee

Samenvatting

Eneco sluit zich aan bij de coalitie van bedrijven en organisaties die zich gecommitteerd hebben aan het programma H2GO voor Goeree-Overflakkee. Dit programma is in 2017 opgezet met als doel een groene waterstofeconomie op het Zuid-Hollandse eiland te ontwikkelen. Een coalitie van ongeveer 30 Nederlandse en internationale partijen, waaronder overheden, bedrijven, kennisinstellingen, coöperaties en de regionale netbeheerder onderzoeken samen de mogelijkheden van productie, distributie en gebruik van groene waterstof.

Het H2GO programma heeft als uitgangspunt dat een toekomstige overproductie aan groene stroom op het eiland vanaf 2030 omgezet kan worden in waterstof om de energiehuishouding van huishoudens, bedrijven, de industrie maar ook het vervoer op Goeree-Overflakkee te verduurzamen. Als grote producent van groene stroom ziet Eneco veel mogelijkheden om bij te dragen aan deze verduurzaming, bijvoorbeeld door het gebruik van groene waterstof in de gebouwde omgeving voor woningen die niet gemakkelijk te isoleren of met warmtepompen te verwarmen zijn.

Stad aan ‘t Haringvliet
Eneco is op dit moment al betrokken bij het project 'Stad aan’t Haringvliet aardgasvrij', waarbij het de ambitie is om de ongeveer 550 woningen in dit dorp medio 2025 op waterstof over te laten stappen. Binnen dit project kan Eneco mogelijk acteren als de producent of de leverancier van de groene waterstof. De komende periode zal een toets worden uitgevoerd door de gemeente om te onderzoeken of er voldoende draagvlak is onder de bewoners van Stad aan ‘t Haringvliet om daadwerkelijk de overstap te maken naar waterstof.

Meer informatie over H2GO is te vinden op de website van de gemeente Goeree-Overflakkee.