Rotterdam,
10
juli
2020
|
10:37
Europe/Amsterdam

Eneco steunt onderzoek naar invloed coronavirus op kinderen

Hoe verspreidt het coronavirus zich onder gezinsleden, hoe vaak komt het voor bij gezinnen en wat is de impact van de pandemie op ouders en kinderen? Onder de naam Co-Kids voeren onderzoekers van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis het komende jaar onderzoek uit naar de impact van COVID-19 op kinderen en gezinnen. Hiervoor gaan zij honderden gezinnen in Rotterdam én patiënten in het Sophia Kinderziekenhuis volgen. Het onderzoek krijgt financiële steun van Eneco, dat hiermee haar maatschappelijke betrokkenheid inzet om kwetsbare groepen in de samenleving te ondersteunen.

De invloed van het coronavirus op het gezin

Het Coronavirus heeft de wereld in zijn greep. Omdat het een nieuw virus betreft, weten we er helaas nog weinig van. Artsen en onderzoekers in het Erasmus MC zijn intensief betrokken bij de wereldwijde respons op de corona-uitbraak. Ook in het Sophia Kinderziekenhuis wordt onderzoek gedaan, specifiek naar de invloed van het coronavirus op gezinnen én kwetsbare kinderen.

Veel kennis ontbreekt

‘’Op dit moment lijken kinderen mildere klachten te hebben dan volwassenen. En zijn er gelukkig nog niet veel kinderen in het ziekenhuis opgenomen met verschijnselen’’, zegt kinderlongarts en onderzoeker Liesbeth Duijts verbonden aan het Sophia Kinderziekenhuis. ‘’Veel kennis over het coronavirus ontbreekt echter nog. Het is dan ook van groot belang dat we zo snel mogelijk meer leren over de invloed van dit nieuwe virus op kinderen en hun gezinsleden.’’ Onderzoekers van Generation R, de studie vanuit het Erasmus MC waarbij 10.000 Rotterdamse kinderen worden gevolgd, voeren dit onderzoek uit dankzij financiële steun van Eneco.

Waarom worden sommige kinderen wel ziek en anderen niet?

‘’We willen onderzoeken hoe vaak het coronavirus voorkomt bij kinderen, hoe de verspreiding binnen het gezin verloopt en welke mogelijke risicofactoren er zijn zoals overgewicht en astma. Alleen door middel van onderzoek kunnen we begrijpen waarom sommige kinderen wel ziek worden en anderen niet. Dan kunnen we ook aanknopingspunten vinden om kwetsbare kinderen en hun gezin te beschermen. Dankzij de financiële impuls vanuit Eneco zijn wij in staat om dit onderzoek uit te voeren en daar zijn we ontzettend dankbaar voor‘’, aldus Duijts.

Hans Peters, Chief Customer Officer Eneco: “Eneco zet zich in voor duurzamere samenleving, door om te schakelen naar een slimmere en schonere energievoorziening. Daarin spelen kinderen een grote rol; zij zijn de toekomst. Wij dragen dan ook graag bij aan dit onderzoek om de impact van het coronavirus op kinderen te beperken.”