Rotterdam,
01
april
2011
|
00:00
Europe/Amsterdam

Eneco start bouw windparken in Tilburg en Middelharnis

Ook in België dit jaar drie extra windparken in bedrijf

Op het terrein van FUJIFILM in Tilburg is energiebedrijf Eneco vandaag begonnen met de bouw van een windpark van vijf turbines met een totale capaciteit van 10 MegaWatt. Het wordt het eerste windpark in de zesde stad van Nederland. Eerder deze week is ook de bouw begonnen van windpark Martina Cornelia in de gemeente Middelharnis. Ook daar wordt 10 MegaWatt vermogen gerealiseerd. De twee windparken leveren straks genoeg stroom voor 14500 huishoudens.

De planning van de bouw van de twee nieuwe windparken loopt min of meer gelijk. Op beide locaties wordt nu gegraven om er later (mei/juni) de funderingen te kunnen storten. In de zomer (FUJIFILM) en vlak na de zomer (Martina Cornelia) worden de masten geplaatst en de gondels met de generatoren en rotorbladen gehesen. Aan het eind van het jaar zullen beide windparken operationeel zijn.

Het windpark in Tilburg komt op het fabrieksterrein van FUJIFILM, producent van fotopapier en offsetplaten. De door de windturbines opgewekte stroom levert Eneco rechtstreeks aan het stroomcircuit van het bedrijf. Omgerekend is het goed voor het jaarverbruik van 6000 huishoudens. In het windpark komen vijf Vestas V90 turbines, die elk een capaciteit hebben van twee MegaWatt. Drie masten krijgen een hoogte van 95 meter. De maximale tiphoogte (mast en blad bij elkaar opgeteld) komt op 140 meter. De andere twee windmolens worden vijftien meter lager vanwege een aanvliegroute naar het vliegveld in Gilze-Rijen.

impressie windturbinesHet windpark Martina Cornelia komt te liggen in het verlengde van een bestaand windpark van Eneco, windpark Van Pallandt (14 MegaWatt). Het gaat om 4 Nordex N90 turbines met een ashoogte op 80 meter en een rotor van 90 meter. Doordat het op Goeree-Overflakkee meer waait dan in Tilburg, levert dit park ook meer stroom op, namelijk voor 8500 huishoudens.

Ook in België realiseert Eneco in dit jaar nieuwe windparken: Arendonk (16,1 MegaWatt), Fosses (9,2 MW) en Puurs (4,6 MW).