Epe (D),
29
maart
2012
|
01:00
Europe/Amsterdam

Eneco's eerste ondergrondse gasopslag officieel in gebruik genomen

Doel: betaalbare en duurzame energie voor de klant

Samenvatting

In het Duitse Epe, vlak bij Enschede, heeft energiebedrijf Eneco gisteren een belangrijk onderdeel van haar duurzame strategie officieel in gebruik genomen: Eneco Gasspeicher. Het gaat om een gasopslaginstallatie aangesloten op twee ondergrondse zoutcavernes. Op dit moment is één van de cavernes in operatie en kan er 45 miljoen kubieke meter gas in en uit stromen en -als de tweede opslag klaar is- zelfs 100 miljoen kubieke meter. De totale investering bedraagt circa 180 miljoen euro. De symbolische openingshandeling werd vandaag verricht door Kees-Jan Rameau, lid van de Raad van Bestuur van Eneco.

Gasspeicher zorgt er mede voor dat klanten optimaal van gas en elektriciteit worden voorzien. De installatie dient als buffer om de fluctuerende vraag naar gas op te vangen. Eind vorig jaar nam Eneco, samen met DONG Energy, al de schoonste en meest efficiënte gascentrale van Nederland in gebruik.  De twee installaties zorgen ervoor dat de klant die voor duurzame energie kiest, óók als het niet waait of als de zon niet schijnt, op betrouwbare wijze van elektriciteit en gas kan worden voorzien.

De gasopslaginstallatie van Eneco Gasspeicher is gebouwd op ongeveer drie kilometer van de Duits-Nederlandse grens in de Duitse gemeente Epe, dichtbij twee zoutcavernes, die zich tussen de één en anderhalve kilometer onder de grond bevinden. Ze zijn circa 50 meter breed en 300 meter hoog (één Eiffeltoren) en zijn ontstaan doordat het Salzgewinnungsgesellschaft Westfalen (SGW) zout uit de grond loogt. Het zout zelf wordt via buizen naar industriële afnemers in Antwerpen getransporteerd.

Eneco heeft de installatie eind 2011 met caverne S82 in gebruik genomen en later dit jaar komt  S81 beschikbaar. De maximale opslagcapaciteit wordt dan 100 miljoen kubieke meter gas, voldoende voor circa 70.000 huishoudens per jaar.

De gebouwen zijn zoveel mogelijk aangepast aan de omgeving en ter compensatie van de verstoring van de natuur door de aanleg van de installatie is 15 hectare grond in de directe omgeving aangekocht en ingericht als natuurgebied. Ook is een aarden wal van drie meter hoog rondom de installatie gebouwd en beplant om broedende vogels zo weinig mogelijk te storen.

Deel deze release

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn

Laatste nieuws