Rotterdam,
18
januari
2024
|
08:51
Europe/Amsterdam

Eneco pleit voor vijfjarig transitieprogramma tegen energiearmoede in Nederland

Eneco presenteert de eerste editie van de nieuwe serie “Koersverleggers”, met ideeën voor een duurzaam energiebeleid

Eneco Koersverlegger 01_cover

Vandaag publiceert Eneco de eerste editie van “Koersverleggers”; een serie papers waarin Eneco zijn standpunten, oplossingen en ideeën voor beleidsmaatregelen deelt over een duurzame energietransitie. In deze Koersverlegger pleit Eneco voor een vijfjarig transitieprogramma tot tenminste 2030 als structurele oplossing voor energiearmoede in Nederland. Dit programma kan gerichte inkomenssteun geven aan 600.000 huishoudens en ondersteunt deze doelgroep met het met voorrang isoleren en verduurzamen van hun woningen tot tenminste label B.

Een dergelijk programma vanuit het nieuwe kabinet is volgens Eneco hard nodig, omdat de jaarlijkse energiekosten voor Nederlandse huishoudens de komende jaren hoog blijven, ondanks de gedaalde energieprijzen. Energiearmoede blijft daardoor een structureel probleem. 

Hoewel het Tijdelijk Noodfonds Energie, dat deze maand weer opengaat, een goede tijdelijke oplossing is, pleit Eneco voor een structurele, langere termijn oplossing. Een oplossing die maximaal inzet op versnellen van verduurzaming van de woningen van de kwetsbare doelgroep en tegelijkertijd gerichte inkomensondersteuning op maat biedt aan huishoudens, zodat ze niet gebukt gaan onder energiearmoede in de tussentijd.

 

Lees de paper hier.