Rotterdam,
21
april
2017
|
14:14
Europe/Amsterdam

Eneco ontwikkelt samen met partners Smart City Hubs op Green Village TU Delft

Proeftuin om steden mooier, veiliger, comfortabeler en gezonder te maken.

Duurzaam energiebedrijf Eneco gaat met haar partners Sustainder, Huawei, Bouwfonds en Luminext de eerste Smart City Hubs testen in The Green Village, een proeftuin voor duurzame innovaties op de campus van de TU Delft. Hiertoe hebben betrokken partijen onlangs een overeenkomst gesloten. De eerste toepassingen zullen vanaf juni 2017 operationeel zijn.

Smart City Hubs bieden een open en organisch uit te breiden platform op basis van lantaarnpalen. Diverse dienstverleners kunnen hierop zelf sensoren installeren of gegevens gebruiken. Mogelijkheden zijn onder meer het op afstand beheren van verlichting, het meten van luchtkwaliteit, verkeersdrukte en geluidoverlast. Ook snelle mobiele communicatie of het signaleren van vrije parkeerplaatsen behoort tot de mogelijkheden. Hiermee wordt bijgedragen aan een beter milieu, een mooie leefomgeving en bovenal een veilige en gezonde stad.

De lantaarnpaal als Smart City Hub

Eneco ziet lantaarnpalen als de ideale basis voor smart city technologie. Ze hebben tenslotte al elektriciteit, een drager op hoogte en zijn overal te vinden. In Smart City Hubs worden de sensoren en apparatuur netjes weggewerkt. De sensordata worden via een dataplatform omgezet naar informatie en aan partijen geleverd die hun diensten aan inwoners of andere belanghebbenden willen leveren.

Testen in een real-life omgeving

Eneco gaat met haar partners Sustainder, Huawei, Bouwfonds en Luminext het open Smart City Hub concept testen in The Green Village, een initiatief van de TU Delft. Uniek aan dit concept is dat er een slimme stadsinfrastructuur wordt aangelegd waarop bedrijven samen met studenten, start-ups, onderzoekers en opdrachtgevers innovaties ontwikkelen en testen. Met verschillende deelnemers worden ideeën getoetst en mogelijke toepassingen ontwikkeld voor inzet van diensten in de woon, werk- en leefomgeving. In de Green Village wordt in een echte omgeving met woningen en kantoren getest (living lab). Gemeenten of private terreinbeheerders kunnen gedurende de ontwikkeling van de Smart City Hub al meekijken welke diensten in de toekomst voor hen relevant zijn. Voor The Green Village dient de samenwerking met Eneco en haar partners als eerste ‘proof of concept’ op het gebied van ‘smart outdoor’-oplossingen.

Slimme combinaties van diensten en infrastructuur

Door samen te werken met bedrijven, kennisinstellingen, gemeenten en inwoners van steden is het mogelijk kleine pilots om te zetten in grootschalige smart city-oplossingen.

Jan van de Ven, manager Smart Outdoor Eneco: “Steden kunnen alleen slim worden als er veel voor bewoners waardevolle toepassingen worden bedacht. Samen met partners creëren we een ecosysteem van bedrijven en studenten waarmee we de ontwikkeling van slimme toepassingen stimuleren en de ontwikkeling van slimme steden versnellen. De slimme combinaties van diensten en infrastructuur dragen direct bij aan gemeentelijke doelen en het oplossen van stedelijke problemen.”

De partners brengen elk hun kennis en competenties mee om deze infrastructuur te realiseren:

Niek de Jong, CEO Sustainder: “Onze led-armaturen zijn vanuit een toekomstvisie ontwikkeld en vandaag al gereed voor toekomstige ontwikkelingen. In Delft gaan we gezamenlijk invulling geven aan een slimme stad met oplossingen die jarenlang meegaan.”

Heimen Visser, Fund Director Smart Cities bij Bouwfonds Investment Management: “Bouwfonds Investment Management gelooft in de verdere digitalisering en ‘verslimming’ van Nederland. Zij brengt haar kennis en ervaring in investeringen in communicatie-infrastructuur in dit project in. Bouwfonds streeft een ‘open access’ model na, waarbij digitale infrastructuur in Nederland neutraal en beter benut kan worden.”

Jurjen Veldhuizen, Senior Marketing Manager Huawei Technologies: “Als Huawei zijn we met name geïnteresseerd in de ontwikkeling van de connectiviteit die naar de lantaarnpalen gelegd moet worden en hoe dit zo efficiënt mogelijk en kwalitatief hoogstaand gedaan kan worden. Daarnaast biedt de lantaarnpaal een ideale positie om kleinere antennes te plaatsen voor uitbreiding van het mobiele netwerk met meer capaciteit.”

Henk van Walraven, Directeur Luminext: “Het Luminizer dataplatform beheert en bestuurt niet alleen slimme verlichting, maar verwerkt de sensordata ook tot informatie. Op basis daarvan kunnen gemeenten en app-leveranciers advies geven aan inwoners waardoor ze prettiger, veiliger en gezonder kunnen leven in de stad.”

Interesse?

Geïnteresseerde partijen met ideeën voor diensten op basis van de Smart City Hubs zijn van harte welkom om deel te nemen aan de proof of concept op The Green Village. Neem contact op met Vincent Ilmer, Business Developer Eneco via vincent.ilmer@eneco.com