Rotterdam,
04
juni
2015
|
15:31
Europe/Amsterdam

Eneco Omwonenden Dag: windparken Lopik en Amsterdam open voor het publiek op zaterdag 13 juni

Samenvatting

Veel eigenaren van windmolens openen één keer per jaar gratis hun deuren voor het publiek. Voor Eneco aanleiding om op zaterdag 13 juni de Eneco Omwonenden Dag te organiseren. Iedereen is dan tussen 11.00 en 15.00 uur van harte welkom bij windparken van Eneco in Amsterdam en Lopik.

Onder leiding van een deskundige medewerker van Eneco kan een kijkje genomen worden beneden in een windmolen. Bezoekers krijgen antwoord op al hun vragen over windenergie en de kinderen kunnen aan de slag om hun eigen windmolen te maken, in te kleuren en te versieren. Kortom een interessante mogelijkheid om windenergie van dichtbij mee te maken en te beleven. Voor de inwendige mens wordt gezorgd. Aanmelden is niet nodig.

Windpark Afrikahaven in Amsterdam
Windpark Afrikahaven bestaat uit negen windmolens en is in 2008 geopend. Samen leveren deze windmolens voldoende windstroom voor ruim 15.000 huishoudens. Het windpark ligt aan de Accraweg 4 in Amsterdam. Bij deze locatie staat het Eneco WindLab. Hier kunnen leerlingen van groep 7 en 8 op een speelse manier kennis maken met windmolens en windenergie. Tijdens de Eneco Omwonenden Dag kunnen de bezoekers een kijkje nemen in dit WindLab.

Windpark Lopik
Windpark Lopik bestaat uit drie windmolens en is in 2007 geopend. Samen leveren deze windmolens voldoende windstroom voor ruim 4.000 huishoudens. Het windpark ligt bij het industrieterrein aan de Copenweg 3 in Lopik. Voor de fietsers zijn er drie verschillende fietstochten langs de windparken in Utrecht uitgezet.
- Een tocht van 49 kilometer door het groene buitengebied heen en weer naar windpark Lopik.
- Een tocht van 22 kilometer door het buitengebied langs windparken Houten en Nieuwegein.
- Een tocht van 20 kilometer rondom wind park Lopik in het Groene Hart.

De routebeschrijvingen en gps-tracks kan men op drie verschillende manieren verkrijgen:
- Ophalen bij de stand in Lopik.
- Downloaden via de website van Uwind, de mede-initiator van windpark Houten.
- Ophalen bij de stand van Uwind op de Veerwagenweg in Houten bij de middelste windmolen.