Rotterdam,
07
oktober
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

Eneco levert integrale energieoplossing voor nieuwbouwproject ‘DeRotterdam’

De Rotterdam CV en Eneco ondertekenen vandaag het contract voor de levering van een integrale duurzame energieoplossing voor ‘De Rotterdam’. De Rotterdam CV, een samenwerkingsverband van MAB Development en OVG Projectontwikkeling ontwikkelt ‘De Rotterdam’, met 160.000 m2 het grootste nieuwbouwproject van Nederland. Voor de duurzame energielevering maakt Eneco gebruik van de mogelijkheden die de locatie – de oever van de rivier de Maas – biedt. Zo levert Eneco Maaswaterkoeling, verwarming en warm water uit het lokale warmtenet. Duurzame elektriciteit wordt ter plaatse geproduceerd door een bio-  warmtekrachtkoppeling (WKK). De Rotterdam zal door de combinatie van duurzame oplossingen energiezuiniger zijn dan vergelijkbare nieuwbouw (gebaseerd op Bouwbesluiteisen 2009).

Eneco verzorgt in samenwerking met De Rotterdam CV de complete warmte- en koudevoorziening, van ontwerp tot en met realisatie, investeert en zorgt voor alle noodzakelijke vergunningen voor de duurzame warmte en koude-installatie en de bio-WKK. Daarnaast neemt Eneco de prestatierisico’s, het onderhoud van de installaties en de exploitatie ervan voor de komende 15 jaar voor haar rekening, de totale duur van het contract.

'De Rotterdam' wordt gebouwd op de oever van de Maas op de Wilhelminapier in Rotterdam. Het multifunctionele gebouw is ontworpen door architect Rem Koolhaas. De drie torens herbergen een bijzondere mix aan functies die het gebouw tot een verticale stad maken waarin 24 uur per dag geleefd wordt. Het gebouw krijgt 220 appartementen, een viersterren hotel, kantoren, een health club, diverse winkels, cafés en restaurants. Dagelijks zullen hier 3.000 tot 4.000 mensen wonen, werken, winkelen en recreëren. De appartementen in De Rotterdam worden voorzien van comfortabele vloerverwarming én vloerkoeling. De overige functies worden voorzien van lage temperatuur verwarming en hoge temperatuur koeling. De duurzame energievoorziening bespaart ruimte, omdat er geen radiatoren, cv-ketels en airco’s meer nodig zijn. De kantoren worden voorzien van aanwezigheidsdetectie, hoogrendementsverlichting en daglichtschakeling, waarmee het energieverbruik nog verder omlaag wordt gebracht. Met zicht op de indrukwekkende skyline van de stad wordt De Rotterdam in 2013 dè ontmoetingsplaats op de pier.

"Wij zijn er trots op betrokken te zijn bij dit unieke project”, zegt Herman Exalto, directeur van Eneco Warmte & Koude. “Bij het bouwproject De Rotterdam brengt Eneco alle mogelijkheden voor duurzame lokale energieproductie samen. Dit project is daardoor een voorbeeld van wat een energiebedrijf samen met de klant kan bereiken. Het gebouw zal voor de komende decennia hét symbool zijn van wat er mogelijk is op het gebied van energiebewust bouwen.”

„Vanaf de initiële fase heeft duurzaamheid een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van De Rotterdam”, aldus Mischa Molsbergen, directeur van De Rotterdam CV. „Wij hebben hierbij een integrale duurzaamheidsaanpak gehanteerd, door niet alleen rekening te houden met voor ons vanzelfsprekende aspecten, zoals energiezuinigheid en hoge comforteisen. Ook het multifunctionele programma wat zorgdraagt voor een sociale cohesie, de hoge bouwdichtheid, de aantrekkelijke en goed bereikbare locatie en het logistieke aspect (aanvoer van materialen via de Maas) spelen een belangrijke rol bij de duurzaamheid van De Rotterdam. Ook de nauwe samenwerking met de belangrijkste stakeholders zoals bijvoorbeeld de Gemeente Rotterdam, heeft er toe geleid dat de duurzaamheidscore voor de kantoorfuncties (Greencalc A) aansluit bij de duurzaamheidsambities van de Gemeente Rotterdam.”