Hoofddorp,
18
oktober
2012
|
01:00
Europe/Amsterdam

Eneco levert duurzame energie aan eerste Europese Hyatt Place in Hoofddorp

Samenvatting

Eneco sluit een twintigjarig contract voor de realisatie en exploitatie van een systeem voor warmte-koudeopslag (WKO) voor een in aanbouw zijnd hotel in Hoofddorp. Eneco levert hiermee duurzame energie aan de eerste Hyatt Place in Europa. Dit is een hotelformule van Hyatt speciaal gericht op zakelijke reizigers. Eneco sluit de overeenkomst met de ontwikkelaar van het hotel, Hillgate Investments uit Wassenaar.

Bij de start van de bouw in het voorjaar van 2012, is al een vooropdracht aan Eneco verstrekt voor de aanleg van noodzakelijke leidingen in de fundering. Het aanbrengen van deze leidingen kon niet wachten tot de afwikkeling van de definitieve opdracht. Deze infrastructuur moest het gebouw geschikt maken voor de aansluiting op een WKO-installatie.

In de zomer van 2012 gaf Hillgate Investments opdracht aan Eneco de WKO-installatie voor de Hyatt Place te realiseren. Hyatt stelde daarbij als eis om de warmtevoorziening honderd procent redundant uit te voeren en de koudevoorziening voor vijftig procent. Hiervoor is een cv-ketel aangebracht, die in noodgevallen het hele hotel van warmte kan voorzien. Eneco neemt het grootste deel van de investering voor haar rekening en is verantwoordelijk voor het installatieontwerp, de realisatie, exploitatie, het onderhoud en de levering van warmte en koude aan de Hyatt Place. Hiermee neemt Eneco zowel voor de ontwikkelaar als de huurder van het hotel, veel werk en zorgen rondom deze voorziening uit handen.

“Wij wilden een duurzame energievoorziening voor het hotel realiseren. Er zijn verschillende opties doorgerekend en samen met Eneco zijn we tot een keuze gekomen. Die openheid van communiceren waarderen wij zeer”, zegt Johan Poort van Hillgate. “Bij de keuze waren een aantal aspecten van belang; de haalbaarheid qua investering voor de gebouweigenaar en de jaarlijkse kosten voor verwarming en koeling voor onze huurder, Hyatt wilde uiteraard niet meer betalen dan bij een conventionele koeling en verwarming. Hierin zijn we samen geslaagd.”
“De samenwerking in de driehoek Hillgate Investments, adviseur Haskoning en Eneco, is in goede harmonie verlopen”, zegt Ronald Dikstaal, Ontwikkelaar Duurzame Energieprojecten bij Eneco Warmte & Koude. "Daarbij hebben wij goed geluisterd naar de wensen en uiteindelijk in nauw overleg de meest optimale oplossing voor het Hyatt, als toekomstige huurder, en de projectontwikkelaar samengesteld. Dat meedenken, adviseren en je flexibel opstellen, wordt zeer gewaardeerd door klanten. Het is een belangrijke basis voor een succesvol project zoals dit."

In Hoofddorp komt het eerste Hyatt Place hotel van Europa. Hyatt Place Amsterdam Airport beslaat zo'n 17.000 m2, heeft 330 kamers en gaat naar verwachting in het najaar van 2013 open. Voor de realisatie van het hotel heeft Hyatt een 25 jarige huurovereenkomst gesloten met projectontwikkelaar Hillgate Investments uit Wassenaar. Deze ontwikkelaar draagt voor een deel bij aan de investeringskosten van de WKO-installatie.
Een WKO-systeem voorziet gebouwen van verwarming en koeling. Eneco bouwt voor de Hyatt Place Amsterdam Airport een warmtepompcentrale aangesloten op een ondergrondse warme en een koude bron. Water uit de warme bron wordt omhoog gepompt, waarna de warmtepomp de temperatuur van het aangeleverde water door middel van compressie verhoogt naar 45 graden Celsius. Dit wordt gebruikt voor ruimteverwarming. Het water uit de koude bron wordt omhoog gepompt om de gebouwen in de zomermaanden met een temperatuur van ongeveer tien graden Celsius te koelen.

Deel deze release

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn

Laatste nieuws