Rotterdam,
01
juli
2020
|
12:19
Europe/Amsterdam

Eneco legt 65 meter lange warmteleidingen aan in Haringvliet Rotterdam

Op 1 juli plaatst Eneco in één keer twee 65 meter lang U-vormige warmteleidingen in de historische haven van het Haringvliet in Rotterdam. De nieuwe leidingen zijn nodig om inwoners van Rotterdam te kunnen blijven voorzien van een betrouwbare warmtelevering. Hierbij ontstaat gelijk voldoende capaciteit om een groeiend aantal bewoners en ondernemers aan te sluiten op het warmtenet die willen omschakelen van gas naar warmte.

De nieuwe warmteleidingen vervangen de in 1960 aangelegde leidingen die het einde van hun levensduur hebben bereikt. Het vervangen van de leidingen is een secuur werk, aangezien ze komen te liggen in de historische haven van het Haringvliet, evenwijdig aan de Oostbrug. Om het werk veilig uit te voeren, is veel contact geweest met de omgeving. Voor het plaatsen van de leidingen zijn zelfs historische boten uit de haven tijdelijk verplaatst.

Vanwege de beperkte ruimte voor het uitvoeren van de werkzaamheden hebben Eneco en aannemer Visser & Smit Hanab ervoor gekozen om in Vlaardingen de leidingen voor te bereiden tot een zogenaamd zinkerpakket. Op een ponton wordt dit pakket naar het Haringvliet gebracht, waarbij het de Boerengatbrug en Oostbrug moet passeren. Met een kraan op het water en een telescoopkraan aan wal, hijsen we de leidingen in één keer van het ponton naar de juiste plek in de haven van het Haringvliet. De onderzijde van de U-vorm komt uiteindelijk zo’n 1,5 meter onder het bodemoppervlak van de haven te liggen. De opstaande benen van de U-vormige leidingen komen uiteindelijk achter de kademuur omhoog. Daar worden de leidingen aangesloten op het bestaande warmtenet.

ZinkerpakketDe twee U-vormige leidingen met een diameter van 45 cm vormen samen een zogenaamd zinkerpakket. Hierin is één leiding voor aanvoer en één leiding voor afvoer van het warme water. In beide leidingen bevindt zich naast isolatie ook de daadwerkelijke warmteleiding met een diameter van 20 cm. Het zinkerpakket heeft een lengte van 65 meter en weegt ruim 21 ton.

Vergroten capaciteit warmtenetDe nieuwe warmteleidingen zijn groter van doorsnede (20 cm) ten opzichte van de oude (12,5cm), waardoor meer capaciteit ontstaat om woningen en panden aan te sluiten op het warmtenet. Hiermee kan Rotterdam gefaseerd van het gas af waarmee we uitstoot van CO2 verder verkleinen.

Eneco verwacht de werkzaamheden begin oktober af te ronden.