Rotterdam,
17
oktober
2013
|
10:00
Europe/Amsterdam

Eneco lanceert Windapp voor actuele prestaties windmolens

Voor windparken waar burgers in kunnen participeren

Samenvatting

Vanaf vandaag is de gratis app Eneco Wind te downloaden voor Android, Windows en iPhone. Met de app is via de smartphone en tablet realtime de stroomproductie te volgen van windpark Houten en  windpark De Locht in Kerkrade. Eneco heeft ervoor gekozen de app juist voor deze windparken te ontwikkelen omdat consumenten in deze parken konden participeren en zo betrokken blijven bij ‘hun’ windmolens.

De actuele stroomproductie op de app wordt elke minuut ververst. Per uur wordt de dagproductie bijgehouden. Daarnaast worden er bij de maand- en jaar grafieken vermeld hoeveel procent van de maand/jaar verwachting al is geproduceerd. De verwachting is gebaseerd op de gemiddelde wind per maand. De data zijn afkomstig uit het Windpark monitoring dashboard, waarmee de afdeling Operations van Eneco Wind de productie en status van de windmolenparken continu volgt. De app is ontwikkeld door IT- bedrijf Nspyre dat actief is op het gebied van data ontsluiting, mobile development en UX design.

Duurzaam, decentraal, samen
Eneco gaat voor duurzame energie en dat kan niet zonder lokale betrokkenheid. Daarom organiseert het energiebedrijf steeds vaker met lokale partijen mogelijkheden om de omgeving mee te laten profiteren van nieuwe windmolens. Zoals een fonds voor duurzame initiatieven, een windstroomaanbod of obligaties met een hoger rendement voor omwonenden.

Windpark Houten
Windpark Houten voorziet vanaf oktober 2013 zo’n 4700 huishoudens van windstroom en is ontwikkeld in samenwerking met de lokale windcoöperatie Uwind. Windpark Houten biedt de mogelijkheid om te participeren door het aanschaffen van obligaties. Bewoners in Houten en leden van UWind ontvangen een hoger rendement dan overige obligatiehouders. In totaal zijn 5000 obligaties uitgegeven van 500 euro per stuk.

Windpark De Locht
Windpark De Locht levert sinds juli 2006 windstroom aan zo’n 3.000 huishoudens. Het windpark is ontwikkeld door Evelop en later overgenomen door Eneco. Maatschap de Locht, opgericht door Evelop en Ecowind, exploiteert het windpark. Bewoners konden participant worden van deze maatschap. Inwoners van Kerkrade en Heerlen, die vlakbij het windpark wonen, kregen het eerste recht om financieel deel te nemen. Er zijn 600 participaties.
Ook bij windpark Burgervlotbrug zijn participaties uitgeven. De windproductiegegevens van dit park zijn nog niet beschikbaar voor de app, omdat de data nu nog niet regelmatig genoeg worden ontvangen.