Rotterdam,
04
december
2014
|
11:22
Europe/Amsterdam

Eneco helpt Zorgcentrum Oudlaen met reuzensprong naar hoogste energielabel

Samenvatting

Eneco en de eigenaren van het Utrechtse kantoorcomplex Oudlaen gaan ‘Zorgcentrum Oudlaen’ fors verduurzamen. Met uiteenlopende maatregelen op energiegebied lukt het Eneco om het complex van het laagste energielabel G naar het meest energiezuinige label A te krijgen. Een bijzonderheid als het om bestaande gebouwen gaat.  

Energiescan
Het complex Oudlaen telt 15.000 m2 en biedt onderdak aan een twintigtal zorggerelateerde bedrijven. “Het is natuurlijk fantastisch om van een oud gebouw iets te maken waar huurders weer 20 jaar profijt van hebben. Het gebouw is recentelijk bouwtechnisch geïsoleerd en nu is het energieconcept aan de beurt. Daar hadden we expertise bij nodig”, aldus Bart Lyppens van BLVG, een van de eigenaren van het gebouw. Projectmanager Boudewijn Janse de Jonge van Eneco vult aan: “Een energiescan maakte snel duidelijk dat het pand veel potentie heeft. Vervolgens hebben we het meest optimale energieconcept voor Oudlaen berekend en bepaald.”

Gegarandeerd label A met WKO en nieuwe binneninstallaties
Door het geheel aan maatregelen zullen energiekosten aanzienlijk dalen en wordt een grote labelsprong gemaakt. Janse de Jonge: “Voor het bereiken van label A zijn naast exploitatie van installatie voor warmte- en koude opslag  (WKO) voor 15 jaar ook alle binneninstallaties meegenomen in de renovatie.”

Energy Service Company
Eneco verzorgt het ontwerp, de realisatie en de financiering van het gehele energieconcept, een constructie die bekend staat als een Energy Service Company (ESCo). Voordeel voor de klant is dat al in het ontwerp gestuurd wordt op totale levensduurkosten, waar Eneco de lange termijn-verantwoordelijkheid voor neemt. Bovendien neemt Eneco de voorinvesteringen in de installaties voor haar rekening. Een toenemend aantal gebouweigenaren, gebruikers en ontwikkelaars kiest voor deze dienstverlening. Eerder realiseerde Eneco een ESCo voor zorginstelling Amstelring in Amsterdam, sportcentrum Papendal in Arnhem en de Rotterdamse Kunsthal.

Planning
De renovatie start in januari 2015 en is naar verwachting in juli 2015 afgerond.