Rotterdam,
09
mei
2017
|
13:15
Europe/Amsterdam

Eneco Groep investeert in Next Kraftwerke

Duurzaam energiebedrijf Eneco Groep heeft een minderheidsbelang van 34% verworven in het in Duitsland gevestigde Next Kraftwerke, exploitant van een van de grootste virtuele energiecentrales (Virtual Power Plants - VPP) in Europa. De investering zal de verdere strategische uitbreiding van Next Kraftwerke in Europa mogelijk maken en bijdragen tot de gezamenlijke ambitie van Eneco Groep en Next Kraftwerke om de energietransitie door middel van technologie te versnellen, waardoor meer duurzame en decentrale energieopwekking mogelijk is.

Next Kraftwerke, opgericht in 2009 in Keulen, is uitgegroeid tot een van de grootste onafhankelijke digitale ‘aggregators’ van duurzame energie in Europa. Het bedrijf heeft een sterke positie in de Duitse markt, met meer dan 4000 aangesloten decentrale energiebronnen die meer dan 2.800 MW leveren. Het bedrijf biedt haar klanten prognoses van, en handel in, duurzame energiebronnen, optimalisatie van energieopwekking en oplossingen voor geautomatiseerde vraagsturing (demand-response). Door energiebronnen te koppelen aan de VPP van het bedrijf kunnen deze worden gebruikt om fluctuaties op het elektriciteitsnet op te vangen. Door hen toegang te bieden tot deze markten, biedt Next Kraftwerke haar klanten extra financiële voordelen. Next Kraftwerke is onlangs door de Financial Times uitgeroepen tot een van Europa’s snelst groeiende bedrijven en breidt in Europa uit met activiteiten in Oostenrijk, Zwitserland, Polen, Frankrijk, Italië, België en Nederland.

Joeri Kamp, directeur Smart Energy bij Eneco Groep: "Eneco Groep streeft ernaar om een ​​leidende rol te spelen in de transitie naar decentrale en duurzame energieopwekking en verbruik. Digitalisering en technologieën zoals Virtual Power Plants dragen eraan bij om dit mogelijk te maken. De ervaring en expertise van Next Kraftwerke op dit gebied zullen daarom van grote waarde zijn. Daarnaast zullen we ons richten op verdere versnelling van de internationale groei van Next Kraftwerke en de ontwikkeling van waardevolle diensten voor haar klanten. "

Hendrik Sämisch, mededirecteur en medeoprichter van Next Kraftwerke: "We hebben een aanzienlijke groei van ons bedrijf gezien met de opkomst van duurzame energiebronnen in de markt en zijn enthousiast over de kansen die deze nog steeds groeiende trend zal brengen. Met deze investering willen onze groei in nieuwe Europese markten versnellen (zowel organisch als geacquireerd), terwijl we een sterke relatie met onze bestaande partners en klanten behouden. Wij zijn van mening dat Eneco Groep de juiste partner hiervoor is, omdat beide bedrijven een gezamenlijke visie op de energietransitie hebben en de mogelijkheden die deze biedt. Daarnaast zijn we blij met de blijvende steun van alle huidige aandeelhouders, die in het bedrijf blijven. "De transactie is onder voorbehoud van goedkeuring door de Duitse mededingingsautoriteit (Bundeskartellamt).

Noot voor de redactie:

Dit persbericht wordt ook in het Duits en het Engels gepubliceerd; De Engelse versie is leidend.

Beide bedrijven zullen geen verdere financiële details bekendmaken.

Boilerplate

Over Eneco Groep
Eneco Groep is een groep van bedrijven die internationaal actief is op het gebied van duurzame energie en innovatie. Samen met onze klanten, partners en 3.500 medewerkers werken we aan onze missie: duurzame energie van iedereen. We investeren in windparken, biomassacentrales, warmte en zonneparken om het aanbod van duurzame energie te vergroten. En we ontwikkelen innovatieve producten en diensten, zodat onze klanten zelf de regie nemen over hoe ze energie opwekken, opslaan, gebruiken of delen. www.enecogroep.nl