Rotterdam,
31
augustus
2017
|
13:44
Europe/Amsterdam

Eneco en Peeeks lanceren slimme boiler

Boiler gebruikt overschot zonne-energie om nog duurzamer te douchen

Zonnige dagen met veel wind zijn gunstig voor zonnepanelen en windmolens. Te veel zon of wind kan echter belastend zijn voor het elektriciteitsnet, waardoor overschotten aan duurzame energie veelal verloren gaan. Eneco, Peeeks en Inventum hebben de handen ineengeslagen om dit aan te pakken. Resultaat: een slimme elektrische boiler, die gebruik maakt van overvloedige groene energie om te verwarmen. Door dit slimme stoken wordt water op maatschappelijk verantwoorde wijze verwarmd voor een ‘duurzame’ douche. Bovendien kunnen consumenten met dit slimme verwarmingsmechanisme besparen op hun energierekening.

De slimme boiler
Peeeks en partner Eneco zijn een project gestart, dat gesteund is door Topsector Energie van het Ministerie van EZ, om een brug te slaan tussen het energieverbruik van consumenten en energieopwekking uit duurzame bronnen. De grootste huishoudelijke stroomverbruiker? De elektrische boiler. Ter vergelijking: alle ±500.000 elektrische boilers in Nederland vragen evenveel vermogen als circa 600 windmolens kunnen leveren. Een slimme boiler kan op afstand aan- en uitgeschakeld worden. Zo kan Peeeks schommelingen in groene opwek opvangen én tegelijk de consument een extra betrouwbare warmwaterbron bieden.

In samenwerking met Inventum, leverancier van innovatieve ventilatie- en warmwatersystemen, zijn de eerste honderd slimme boilers gebouwd, getest en geplaatst bij consumenten. ‘De resultaten zijn veelbelovend. De slimme boiler helpt om de opwek van zon- en windenergie nog efficiënter in te zetten. Zo kunnen onze klanten met weinig moeite een steentje bijdragen aan duurzaamheid. En met een slimme boiler in huis kan je op termijn ook zelf energie gaan besparen’, aldus Evert Jan Althuis, innovatiemanager bij Eneco.

Slim verwarmen
De slimme boiler houdt namelijk niet alleen rekening met de hoeveelheid groene energie in het elektriciteitsnet, maar voert tevens een slim verwarmingsproces uit. Boiler fabrikant Inventum vat het als volgt samen: ‘Waar ouderwetse boilers enkel ’s-nachts opwarmen, en dus overdag leeg kunnen raken, houdt de slimme boiler de toestand in het vat in de gaten en warmt deze tussendoor op’, aldus Inventum CEO Richard Verbree. ‘Dit bespaart energie en biedt een bijkomend voordeel: nooit meer een koude douche.’

24/7 monitoring
De slimme boiler, voorzien van een internetverbinding, wordt automatisch gemonitord en aangestuurd door het Delftse bedrijf Peeeks. CEO Jorrit Lucas: ‘We monitoren 24 uur per dag de toestand van alle boilers én de balans in het Nederlandse elektriciteitsnet. Ons systeem berekent daarna de optimale verwarmingsstrategie voor alle boilers en voert deze uit. Zowel het elektriciteitsnet als de consument profiteren optimaal.’

Boilerplate

Peeeks

Peeeks is een technologiebedrijf dat oplossingen biedt voor het monitoren en besturen van elektrische apparatuur bij klanten van elektriciteitsbedrijven. Het team van Peeeks gelooft dat de energiebehoefte van de wereld kan worden vervuld met 100% duurzame bronnen. Om dit te bereiken ontwikkelt Peeeks flexibele oplossingen die om kunnen gaan met de onbalans tussen productie en gebruik van elektriciteit. Peeeks is opgericht door experts op het gebied van energietechnologie, ICT en energiehandel. Met een focus op Europa is Peeeks gevestigd in Delft, Nederland.

Contact:

Jorrit Lucas

+31 - 85 009 1236

http://www.peeekspower.com/

Inventum – Energy Innovation First

Veilig en vertrouwd. Het is een belofte die wij al meer dan 100 jaar waarmaken. Een belofte die echter begint bij vernieuwing en de bevlogenheid van onze medewerkers om dingen anders, liefst beter te doen. Voor alles werken wij aan duurzame, energiebesparende oplossingen. Dat maakt ons vaak de nummer één als het gaat om innovatieve ventilatie- en warmwatersystemen. Door actieve samenwerking op te zoeken met partners leveren wij totaalconcepten die ook jou op voorsprong zetten door hun veiligheid, comfort, lange levensduur en lage energiekosten.

Contact:

Mark van der Geijs

+31 (0)30 274 84 84

www.inventum.com