Rotterdam,
01
oktober
2014
|
12:30
Europe/Amsterdam

Eneco en BNR lanceren radioserie Urban Energy

Samenvatting

Hoe maken we de gebouwde omgeving meer energieneutraal? En hoe is het gesteld met de verduurzaming van de Nederlandse energievoorziening? Dat gaat BNR Nieuwsradio vanaf vandaag wekelijks onderzoeken in het nieuwe programma Urban Energy. 

Genuanceerd beeld

In het programma, dat mede mogelijk wordt gemaakt door Eneco, worden uiteenlopende duurzame energieprojecten bezocht en komen bijvoorbeeld ontwikkelaars, omwonenden en experts aan het woord. Welke doelstelling heeft het project en wat zijn de resultaten en ervaringen tot nu toe? Biedt het project ook kansen voor de rest van Nederland? Welke beren lopen er nog op de weg ? En wat merkt een gemiddeld huishouden van alle ontwikkelingen en plannen? Het programma is geen goed nieuws show over duurzame energie, maar wil een genuanceerd beeld schetsen van de ervaringen met duurzame energieprojecten in het land.

Heijplaat Energieneutraal

In de eerste uitzending op woensdag 1 oktober duikt BNR in het project Heijplaat Energieneutraal. Deze Rotterdamse wijk moet, als het aan onder meer de gemeente, Woonbron en Eneco ligt, in 2020 meer energie opwekken dan dat er geconsumeerd wordt. Presentator Thomas van Zijl gaat langs bij het stel Hannah en Christiaan, die met hulp van onder meer Eneco van de zon proberen te leven. Daarnaast komen Woonbron, de gemeente en vertegenwoordigers van de wijk, van wie een aantal liever ziet dat de gemeente energie steekt in het behoud van de lokale supermarkt en school, aan bod.

Andere projecten

In de resterende afleveringen bezoekt BNR onder meer het zonnecollectief in de Haagse Caballero-fabriek, een innovatief openbaar verlichtingsproject in Nuenen en het duurzaam gerenoveerde appartementencomplex Het Breed in Amsterdam. Op 29 oktober staat BNR in een speciale uitzending stil bij de officiële opening van het Eneco-warmteproject Leiding over Noord. De serie wordt afgesloten met een live-uitzending op het Rotterdamse hoofdkantoor van Eneco op 3 december.

Urban Energy wordt vanaf vandaag wekelijks uitgezonden op woensdag van 19.00 tot 19.30 uur. Meer informatie is te vinden op de website van BNR Nieuwsradio.