Rotterdam / Weurt,
24
januari
2013
|
10:00
Europe/Amsterdam

Eneco contracteert groen gas van afvalenergiecentrale ARN

Rotterdams energiebedrijf levert bijbehorende groencertificaten aan busmaatschappij Hermes

Samenvatting

Energiebedrijf Eneco heeft een contract gesloten met afvalenergiecentrale ARN voor de afname van 2,5 miljoen kubieke meter groen gas per jaar. Dit groene gas wordt door ARN geproduceerd in een vergistingsinstallatie voor groente, fruit en tuinafval (GFT-afval) in Weurt. Reeds in november is gestart met de eerste leveringen van dit gas, dat tot een forse besparing op de CO2 uitstoot leidt ten opzichte van het gebruik van aardgas. Het schone groene gas gaat het gasnet in voor gebruik in woningen en bedrijfsgebouwen en Eneco levert de bijbehorende groencertificaten aan busmaatschappij Hermes.

ARN B.V. heeft op de locatie Nieuwe Pieckelaan 1 te Weurt een vergistingsinstallatie voor groente, fruit en tuinafval (GFT-afval) ontwikkeld. Bij de vergisting van het GFT-afval wordt biogas geproduceerd. Het biogas wordt binnen het bedrijf opgewerkt tot aardgaskwaliteit en gaat vervolgens als groen gas  het openbare aardgasnet in. De volledige groengasproductie van 2,5 miljoen m3 groen gas is door het Rotterdamse energiebedrijf Eneco tot eind 2015 gecontracteerd. ARN maakt gebruik van de handelsportal van AgroEnergy (100% dochteronderneming van Eneco). AgroEnergy heeft deze portal ontwikkeld voor het handelen in gas en elektriciteit voor de glastuinbouw. In de handelsportal kan o.a. flexibel gas in- en verkocht worden op de TTF-markt. ARN is daarmee beter in staat om op lange termijn zo gunstig mogelijke gasprijzen te realiseren.

ARN verwerkt 38.000 ton GFT-afval per jaar uit de regio Nijmegen. Er zijn plannen om binnen afzienbare termijn uit te breiden naar een schaalgrootte van 70.000 ton per jaar, waarmee de gasproductie op 4,5 miljoen m3 groen gas kan komen.

Eneco heeft via het inkoopcontract voor het groene gas ook de bijbehorende groencertificaten verkregen. Deze levert het energiebedrijf door aan vervoersbedrijf Hermes. Daardoor kunnen de bussen in de regio Arnhem-Nijmegen op gas rijden dat gekenmerkt wordt als regionaal groen geproduceerd.

Deel deze release

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn

Laatste nieuws