Tilburg,
13
december
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

Eneco bouwt volgend jaar windpark FUJIFILM

Energiebedrijf Eneco en FUJIFILM hebben vandaag de laatste handtekeningen gezet onder de overeenkomst die bepaalt dat Eneco vijf windturbines gaat bouwen bij FUJIFILM.

Het is het eerste windmolenpark binnen de grenzen van de gemeente Tilburg. De windmolens komen op het terrein van FUJIFILM, producent van fotopapier en offsetplaten, dat de opgewekte stroom geheel gaat afnemen. De vijf windmolens, waarvoor alle vergunningen zijn verstrekt, hebben samen een capaciteit van tien MegaWatt. Het project onderstreept de inspanning van FUJIFILM om tot een 100% duurzame bedrijfsvoering te komen.Eneco start naar verwachting in maart 2011 met het graafwerkvoor het maken van de funderingen. In juni begint het plaatsen van de masten. De planning is dat het park in oktober 2011 operationeel is.Eneco laat vijf Vestas V90 turbines plaatsen, die elk een capaciteit hebben van twee MegaWatt. Drie masten krijgen een hoogte van 95 meter. De maximale tiphoogte (mast en blad bij elkaar opgeteld) komt op 140 meter. De andere twee windmolens worden vijftien meter lager vanwege een aanvliegroute naar het vliegveld in Gilze-Rijen.

Elektriciteitsbehoefte

De vijf windmolens komen op het terrein van FUJIFILM. De door de windmolens opgewekte stroom levert Eneco rechtstreeks aan het stroomcircuit van het bedrijf. De windmolens leveren zo’n 20% van de totale elektriciteitsbehoefte van FUJIFILM. Het terrein van FUJIFILM is 66 hectare groot en biedt ook ruimte voor bijvoorbeeld waterzuiveringsinstallaties en andere duurzame energietoepassingen.

Duurzame toepassingen

FUJIFILM streeft een 100% CO2-neutrale bedrijfsvoering na. Het bedrijf investeert hiervoor op diverse fronten. Zo krijgt de nieuwe productielijn voor offsetplaten, die begin 2012 operationeel is, een naverbrander voor afvalgassen, waarvan de opgewekte energie volledig in het systeem gebruikt wordt. FUJIFILM produceert fotopapier en offsetplaten en gaat in de nabije toekomst membranen produceren voor duurzame toepassingen, zoals het filteren van (aard en bio-)gassen en water.

Twee nieuwe windparken

Eneco maakt flinke vaart met de ontwikkeling van windenergie op land en op zee. Recentelijk nog werden twee nieuwe windparken in gebruik genomen. Op 4 november opende Windpark van Luna, een park van 3 molens van elk 2,3 MegaWatt in de duurzame wijk Stad van de Zon in Heerhugowaard. Eind september werd het eerste Schotse windpark van Eneco, Tullo Windfarm, operationeel, met een capaciteit van 17,5 MegaWatt. Ook in België heeft het bedrijf zo’n 100 MegaWatt aan windturbines in bedrijf.Voor de kust van IJmuiden beheert Eneco het Prinses Amalia Windpark en vorig jaar verkreeg het bedrijf de concessie voor de bouw van een 900 MegaWatt windpark voor de kust van Dorset en Hampshire. De planning is dat dit park in 2016 in bedrijf komt.