Rotterdam,
29
november
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

Eneco bereidt warmtelevering uit in Nieuwegein

Samenvatting

Eneco en woningcorporatie Mitros sluiten een contract voor warmtelevering aan 362 flats vanuit het Utrechtse warmtenet. Het gaat om vier flatgebouwen in Nieuwegein, die overschakelen van een gasgestookte cv-ketel naar milieuvriendelijke warmte. Dit draagt aanzienlijk bij aan de duurzame doelstellingen van de woningcorporatie én de gemeente Nieuwegein. De reductie in CO2 uitstoot is ruim 350 ton per jaar.

Aansluiting stadsverwarming

De flats aan het Nijpelsplantsoen in de wijk Jutphaas-Wijkersloot in Nieuwegein, met elk negentig appartementen, beschikten over collectieve cv-ketels. Die waren aan vervanging toe. Er is gekozen om aan te sluiten op het warmtenet, omdat dit veel voordelen biedt. Een cv-ketel verliest bijvoorbeeld na verloop van tijd rendement, bij een warmtenet blijft het prestatieniveau altijd gelijk en kan de warmteproductie verduurzaamd worden. De warmtelevering uit het net zorgt nu al voor een CO2-reductie van zo’n vijftig procent ten opzichte van gasgestookte ketels.

In de regio Utrecht, waar ook Nieuwegein onder valt, zijn 35.000 huishoudens aangesloten op het warmtenet van Eneco. In de stad Utrecht komt dit neer op ongeveer een kwart van alle huishoudens. Een groot deel van het warmtenet in Utrecht is al in 1923 aangelegd en is daarmee het oudste stadsverwarmingsnet in Nederland. De warmte is afkomstig van de gasgestookte elektriciteitscentrale Lage Weide en wordt in combinatie met elektriciteit geproduceerd. Eneco heeft plannen de warmte in Utrecht verder te verduurzamen met een biomassacentrale. 

De bewoners zullen nagenoeg niets merken van de overschakeling op het warmtenet. De aansluiting van de flats aan het Nijpelsplantsoen in Nieuwegein op het warmtenet maakt onderdeel uit van het grootonderhoud dat BAM Woningbouw uitvoert voor Mitros. De werkzaamheden zijn in januari 2013 afgerond.

Het aansluiten op een warmtenet biedt voor een woningcorporatie als Mitros alleen maar voordelen”, zegt Richard Kerkhof, projectmanager bij Mitros. “We hoeven niet meer te investeren in cv-ketels en het onderhoud aan het ‘ketelhuis’ van het warmtenet wordt ons door Eneco uit handen genomen. Niet onbelangrijk is, dat de aansluiting op het warmtenet een aanzienlijke bijdrage levert aan onze duurzaamheidsdoelstellingen.
Richard Kerkhof, Mitros
Woningcorporaties in geheel Nederland zijn druk bezig hun bestaande woningvoorraad te renoveren. Een aansluiting op het warmtenet bij Eneco moeten ze daarbij als een serieus alternatief meenemen. Het biedt veel voordelen op de korte termijn, maar ook op de lange termijn, omdat Eneco zijn warmtenetten blijft innoveren, bijvoorbeeld door de toevoeging van biomassa, geothermie en bronnen van industriële restwarmte. Daarmee is ‘stadsverwarming’ een oude technologie, die wonderwel goed met haar tijd meegaat.
Marcel van de Wetering, ontwikkelaar warmteprojecten Eneco
Het toepassen van stadsverwarming is een belangrijke manier om de CO2-uitstoot terug te dringen. In 2013 komt met het Wenckebachcarré in dezelfde wijk een volgende uitbreiding van het warmtenet voor nog eens 465 flatwoningen. Samen met andere initiatieven met inwoners en bedrijven in de gemeente zijn we goed op weg naar een duurzaam Nieuwegein
Hans Reusch, wethouder Nieuwegein

Deel deze release

Laatste nieuws